Скъпотията за Великден! Ще празнуваме с гурме порции на семейния обяд в Бургас
Великденската трапеза на бургазлии тази година май ще е гурме. Ако искаме да спазим традициите, ще вземем от всичко, но по малко заради скъпотията, която ни изненадва тази пролет. Със сигурност повече от 100 лева излиза семейният обяд, но тази сметка важи, ако празникът за нас не е по-специален и не ни дойдат гости за имен ден.
Традиционната трапеза за Великден включва агнешко, дроб сарма, козунак, зелена салата и нашарени варени яйца. При всичко изброено има скок в цената, показа проверка на Флагман.бг.
Заможните сред нас ще си поръчат козунак от елитна пекарна за цени между 15,50 и 180 лв., ще си купуват агнешки бут и био яйца от свободна кокошка, а пенсионерите ще вземат малко дреболийки, ориз или пък малко готова храна от топлата точка на някой магазин, евтин козунак и няколко яйца от най-малкия размер S.
Между 20 и 30 лева варира цената на агнешкото в зависимост от частта от животното, която предпочетем. На пазара „Краснодар“ ще намерите месо от производител, а точно в тези магазини опашките днес бяха от по десетина души. В хипермаркетите е малко по-евтино, но разликата е незначителна. Във веригите предлагат плешка или бут от 2-3 кг, която излиза около 60 – 80 лв.
Ако правим агнешкото със спанак – ще отделим 4,50 за полезното зеленолистно растение, може с лапад, ако сме си набрали при някоя разходка или купим връзка от 2 лв. на пазара, плюс връзка джоджен – 1,50 лв., няколко връзки пресен лук по левче… Ако изберем ориз, добре, цената не е много по-висока отпреди, но ако сложим и пресни картофи от 6,50 лв. за килограм, може да ударим 50-60 лв. само за основното ястие.
В големия магазин обаче има и други екстри – може да си купите готова храна от топлата точка, за да ви излезе малко по-евтино, или пък от бързото хранене в квартала. Ако трапезата Ви няма да е за много хора по Великден, това май излиза най-добрият вариант, както и да си поръчате от заведение.
Агнешки сатленки с картофено пюре и свежа салата в известен ресторант в Бургас са 8.50лв. за една порция, а агнешко с пресен спанак и ориз, запечено на фурна със свежи билки и зехтин - 9.00 лв.
Цените на яйцата също много варират – може да ги намерите между 0,33 лв. и 1 лев в зависимост от размера. Но задължително гледайте етикета, че пазарът вече е залят от украински внос.
Малко солена ще ни излезе и пролетната салата. Открихме я между 1 лев за повехнали няколко листенца до 2 лв. за хубава маруля, добавяме още 0,80 лв. до 1,50 лв. за чесън и лук и воала, но ако прибавим краставица или домат от 6-7 лева нагоре, репички - от 1,50-2 лв. за връзка… салатката ще стане златна.
Скъпият промишлен ток, яйца, олио, брашно, млечни продукти и захар вдигат и цената на козунака. Като добавим производствени разходи, труд, електричество, бензин - цената на качествен козунак, направен от истински продукти, достига над 20 лв./кг.
В магазините проверка на Флагман.бг показа, че козунаците варират между 2 и нещо и 180 лв., а една от най-усмихнатите собственички на биомагазин в града сподели, че разликата на обикновен козунак с квас в сравнение с миналата година е 3 лв., показвайки ни красиво опакован Великденски хляб за 15,50 лв.
Не сме гледали напитките, но на великденската трапеза ѝ отива чаша бира или вино… Там изборът е Ваш, а цените не са се променили драстично.
Замисляте ли се какво празнувате въобще?
А какво ядете? Агнешки чарва дробчета воденички. Като трупа на снимката. Анала му изваден.
Ама аз на село, никога няма да се върна!
И кракът ми повече никога няма да стъпи у селската къща.
Защото, когато се разболея няма да получа навременна и адекватна помощ ((чувай Боже и закриляй да е спешна).
Защото всичко в магазина е закупено от Метро, Кауфланд и Била и се продава с триста процента надценка.
Децата ми едва ли ще им е приятно да учат с мангали в основния и средния курс.
Да.... продуктите от наше весело село бяха чисти и истински по времето на Соца!
Сега вече нищо не е истинско и на нищо не можеш да вярваш... както казваше Царя.
Изобилие от "подобрители", които всеки може да сложи и забърква нещо натурално и селско.....а храната,да добитъка си е чиста химия....
Затуй наш тиквен ялов майчин си остана незадомен -сакън некоя булка да не си събуе чехличките и влезе наготово в хотела от Соца с пристроени нужници..