Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Скъпотията за Великден! Ще празнуваме с гурме порции на семейния обяд в Бургас

Традиционната трапеза за Великден включва агнешко, дроб сарма, козунак, зелена салата и нашарени варени яйца. При всичко изброено има скок в цената
Ключови думи: агнешко месо, новини, Флагман, Бургас, пазара краснодар, яйца, великден, трапеза, козунак

Великденската трапеза на бургазлии тази година май ще е гурме. Ако искаме да спазим традициите, ще вземем от всичко, но по малко заради скъпотията, която ни изненадва тази пролет. Със сигурност повече от 100 лева излиза семейният обяд, но тази сметка важи, ако празникът за нас не е по-специален и не ни дойдат гости за имен ден.

Традиционната трапеза за Великден включва агнешко, дроб сарма, козунак, зелена салата и нашарени варени яйца. При всичко изброено има скок в цената, показа проверка на Флагман.бг.

Заможните сред нас ще си поръчат козунак от елитна пекарна за цени между 15,50 и 180 лв., ще си купуват агнешки бут и био яйца от свободна кокошка, а пенсионерите ще вземат малко дреболийки, ориз или пък малко готова храна от топлата точка на някой магазин, евтин козунак и няколко яйца от най-малкия размер S.

Между 20 и 30 лева варира цената на агнешкото в зависимост от частта от животното, която предпочетем. На пазара „Краснодар“ ще намерите месо от производител, а точно в тези магазини опашките днес бяха от по десетина души. В хипермаркетите е малко по-евтино, но разликата е незначителна.  Във веригите предлагат плешка или бут от 2-3 кг, която излиза около 60 – 80 лв.

Ако правим агнешкото със спанак – ще отделим 4,50 за полезното зеленолистно растение, може с лапад, ако сме си набрали при някоя разходка или купим връзка от 2 лв. на пазара, плюс връзка джоджен – 1,50 лв., няколко връзки пресен лук по левче… Ако изберем ориз, добре, цената не е много по-висока отпреди, но ако сложим и пресни картофи от 6,50 лв. за килограм, може да ударим 50-60 лв. само за основното ястие.

В големия магазин обаче има и други екстри – може да си купите готова храна от топлата точка, за да ви излезе малко по-евтино, или пък от бързото хранене в квартала. Ако трапезата Ви няма да е за много хора по Великден, това май излиза най-добрият вариант, както и да си поръчате от заведение.

Агнешки сатленки с картофено пюре и свежа салата в известен ресторант в Бургас са 8.50лв. за една порция, а агнешко с пресен спанак и ориз, запечено на фурна със свежи билки и зехтин - 9.00 лв.

Цените на яйцата също много варират – може да ги намерите между 0,33 лв. и 1 лев в зависимост от размера. Но задължително гледайте етикета, че пазарът вече е залят от украински внос.

Малко солена ще ни излезе и пролетната салата. Открихме я между 1 лев за повехнали няколко листенца до 2 лв. за хубава маруля, добавяме още 0,80 лв. до 1,50 лв. за чесън и лук и воала, но ако прибавим краставица или домат от 6-7 лева нагоре, репички - от 1,50-2 лв. за връзка… салатката ще стане златна.

Скъпият промишлен ток, яйца, олио, брашно, млечни продукти и захар вдигат и цената на козунака. Като добавим производствени разходи, труд, електричество, бензин - цената на качествен козунак, направен от истински продукти, достига над 20 лв./кг.

 В магазините проверка на Флагман.бг показа, че козунаците варират между 2 и нещо и 180 лв., а една от най-усмихнатите собственички на биомагазин в града сподели, че разликата на обикновен козунак с квас в сравнение с миналата година е 3 лв., показвайки ни красиво опакован Великденски хляб за 15,50 лв.

Не сме гледали напитките, но на великденската трапеза ѝ отива чаша бира или вино… Там изборът е Ваш, а цените не са се променили драстично.

 

11
Коментара по темата
11.
Българина
14.04.2023 21:25:40
Кефа цена няма...
10.
градски
14.04.2023 20:32:00
Търговците да си ги ядат.
9.
144000
14.04.2023 20:16:27
А замисляте ли се защо датата на Великден се сменя? Защото винаги празника е на първата Неделя, след първото пълнолуние след пролетното равноденствие. А какво прави православната църква? Измества празника на следващата Неделя, за да не съвпада с ”католическия”, пасха и т.н.

Замисляте ли се какво празнувате въобще?

А какво ядете? Агнешки чарва дробчета воденички. Като трупа на снимката. Анала му изваден.
8.
kрушкуф до обективен
14.04.2023 20:15:08
Изключително забавни коментари. Смях се от сърце. Изключвам онзи простак
7.
kрушкуф до обективен
14.04.2023 20:14:24
Изключително забавни коментари. Смях се от сърце. Изключвам онзи простак
6.
Обективен
14.04.2023 19:35:43
Да всичко е поскъпнало!
Ама аз на село, никога няма да се върна!
И кракът ми повече никога няма да стъпи у селската къща.
Защото, когато се разболея няма да получа навременна и адекватна помощ ((чувай Боже и закриляй да е спешна).
Защото всичко в магазина е закупено от Метро, Кауфланд и Била и се продава с триста процента надценка.
Децата ми едва ли ще им е приятно да учат с мангали в основния и средния курс.
Да.... продуктите от наше весело село бяха чисти и истински по времето на Соца!
Сега вече нищо не е истинско и на нищо не можеш да вярваш... както казваше Царя.
Изобилие от "подобрители", които всеки може да сложи и забърква нещо натурално и селско.....а храната,да добитъка си е чиста химия....
Затуй наш тиквен ялов майчин си остана незадомен -сакън некоя булка да не си събуе чехличките и влезе наготово в хотела от Соца с пристроени нужници..
5.
е
14.04.2023 19:20:05
Колко тъп трябва да е заможният, че да даде 180 лв. за нещо, направено с продукти за 5 лв. Обикновено заможните хора знаят стойността на парите си, особено ако са си ги изкарали с честен труд. А иначе, ако човек почита празника като истински християнин, трапезата ще му е последния дерт. Виж, стадото прасета, за които всеки празник е повод да се наплюскат, за тях трапезата е основното.
4.
До 3
14.04.2023 19:18:34
Това при нас никога не е от значение.
3.
гъл
14.04.2023 18:59:09
промишления ток беше скъп допреди няколко месеца, сега е близо до цената на битовия
2.
*********
14.04.2023 18:52:28
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
1.
колева
14.04.2023 18:30:00
В Малко Търново агнешкото е 9.00 лв.-9.50 лв.живо тегло;в магазините-19-20лв. трупно месо,яйца домашни-0.40 стотинки,буркан мед манов-12.00 лв .
  Добави Коментар
За по-качествен секс: Мастурбирайте поне веднъж седмично Редовните физически упражнения също  подобрят качеството на интимния живот 5 техники за флирт, с които да накарате мъжа да ви хареса Ето кои са те 
Могат ли двама души с една и съща зодия да имат успешен брак? Дали астрологичните прилики са рецепта за вечна любов или вещаят катастрофа Леля ми прави този вкусен свинско-славянски гювеч, уникален е Ето я нейната рецепта
Владимир Путин с извънредно обръщение Говори към руския народ, но и не само Как можем да отслабнем и да избегнем увисналата кожа Пластичен хирург съветва да си набавяме много вода, докато отслабваме
Ще се шокирате какво се твърди за него Животът му е като от филм След 14 г. издирване: Намериха убиеца на камериерката Роза Мачокова Бездомникът Генчо ръгал 30 пъти с нож жената и я изнасилвал
Вдигане на акциза за алкохола е сред мерките за "саниране" на бюджета МФ иска да принуди и по-малките фирми да се регистрират по ДДС "Нефтохимик" се бори здраво в Турция, но... Грандът "Анкара" продължава напред в Чалъндж къп
Дъщеря й възражда най-големите й хитове 25 години след смъртта на певицата Румяна, песента „Kолко те обичам“ ще звучи с нов аранжимент Хвърли 7 бона за регистрационен номер с нейните инициали Софи Маринова ще кара нов скъпарски Мерцедес