Д-р Силвия Атанасова от МБАЛ „Бургасмед“: По Великден не прекалявайте с храната и не забравяйте, че всичко е в мярката
Великденската трапеза може да доведе до много здравословни проблеми по време на самия празник и след това, ако не спазваме няколко важни правила, предупреждава гастроентерологът д-р Силвия Атанасова, началник на Отделението по вътрешни болести в МБАЛ „Бургасмед“.
Тя посочва, че този най-светъл християнски празник се посреща у нас традиционно с богата маса, на която обикновено се слага печено агнешко, салата от маруля, зелен лук и репички, боядисани яйца, козунаци, много сладкиши и алкохол, но прекомерното ядене и пиене носи своите рискове.
За да не си развалят празника и да не се налага да търсят услугите на кабинетите за спешна медицинска помощ, д-р Атанасова съветва хората, които имат гастрит или киселини да избягват консумацията на салата от маруля и да я заменят с друг зеленчук.
„Ако имате камъни в жлъчния мехур, внимавайте с консумацията на яйцата, агнешкото и алкохола. Ако имате проблеми с черния дроб, не консумирайте алкохол, особено в по-големи количества, мазни храни, пикантни, и големи количества козунаци и сладкиши“, препоръчва гастроентерологът.
Към хората, спазвали великденските пости, указанията са на самия празник да хапват от всичко в по-малки порции и по-често.
„Пожелавам на всички много здраве и весело посрещане на Великден! Не прекалявайте с храната и алкохола и не забравяйте, че всичко е в мярката!“, подчертава д-р Атанасова.