Как да разберете дали яйцата са пресни – лесен тест с чаша вода
Големият въпрос за яйцата по Великден – пресни ли са? Всъщност, важно е не само по Великден, а през цялата година, особено ако имате навик да ги вадите от опаковката и да ги подреждате на мястото за яйца на вратата на хладилника.
Какво да парвите, ако сте изхвърлили вече опаковката на яйцата и няма как да проверите срока им на годност?
Намерихме лесен начин за определяне на „възрастта" на яйцата. Трябва само да ги потопите сурови в чаша вода и да видите как ще се държат.
Ако потънат на дъното - пресни са.
Ако леко се надигнат, но все пак са в долната част на чашата - са на една седмица и спокойно можете да ги консумирате.
Ако плуват на повърхността обаче, трябва да знаете, че никак не са пресни и е по-добре да не рискувате.
Имайте предвид, че яйцата могат да се консумират до 30 дни след датата на опаковане.
Ако ще правите крем или глазура, за която ще използвате сурови белтъци, задължително е яйцата да са пресни.
Иначе, за останалите рецепти, в които яйцата се варят, пържат или пускат във вряща вода, няма проблем.
Ако се притеснявате от салмонела, тя не може да се развие само защото яйцата са стояли в хладилника дълго време – яйцата са заразени с нея още при снасянето.
Добави Коментар