Трябва ли суровото месо да се мие преди готвене и замразяване?
Диетолозите отбелязват, че когато говорим за сурово месо, риба, яйца съществува такова нещо като „кръстосано замърсяване“. Това означава, че вредните бактерии могат да попаднат върху чисти съдове, работни повърхности или готови ястия, докато измивате тези продукти.
Защо е опасно да миете сурово месо?
Суровото месо, птиците, рибата, яйцата могат да съдържат вредни бактерии (Salmonella, Listeria, Campylobacter и E. coli и др.). Следователно всичко, до което се докоснат тези храни, може да се зарази с тези бактерии. Дори ако решите да измиете месото под чешмата, пръскащата вода може да пренесе болестотворни бактерии в мивката.
Следователно, пакетираното сурово месо не трябва да се мие, тъй като това повишава риска от хранително отравяне.
Нещо повече, всички повърхности, които влизат в контакт със суровото месо, могат да приютят вредни бактерии. Ето защо, след нарязване на продукта, се препоръчва те да се измият обилно с гореща вода и сапун и след това да се изсушат с хартиена кърпа.
Не забравяйте да измиете добре ръцете си след работа със сурово месо!
Трябва ли да мием суровото месо преди замразяване?
Според експертите, по-добре би било да не правите това. Така се увеличава риска от кръстосано заразяване. След като месото се размрази, готвенето му на огън все още ще убие всички бактерии.
Какво да правите ако трябва да изплакнете месото, защото се е изцапало с нещо? Само в този случай е добре да се мие месото и то според определени правила. Първо налейте вода в отделен съд и там поставете парчето месо. Мийте го далеч от мивката.
Накисването на сурово месо в сол, лимонов сок, сода, осоляването на продукта не влияе по никакъв начин на бактериите. Затова е по-добре да използвате отделен контейнер и да го съхранявате в хладилника под затворен капак.
Как да съхраняваме безопасно сурово месо?
Суровото месо, яйцата, птиците, рибата се препоръчва да се носят в отделни торби от другите продукти. Също така, трябва да ги съхранявате в хладилник само отделно, като използвате съд, за да не протичат соковете.
За сурови и готови храни, зеленчуци, плодове е по-добре да използвате различни дъски за рязане. И всеки път след нарязване на сурово месо те трябва да се измиват добре.
Лора Костова, главен редактор на happy-woman.bg
Добави Коментар