Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg
Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!
Доайенът на касапския занаят в общината – Атанас Петров, празнува рожден ден
Атанас Петров е от доайените на касапския занаят в община Карнобат. На 7 април той навършва 82 години. В Месокомбинат „РОДОПА“-Карнобат преминават 32 години от трудовия му стаж. Касапин е от първия си работен ден в предприятието през далечната 1966 г., до последния – през 1998 г.
Атанас Петров е от онези трудови хора, чиито имена се четат в доклади за петилетката или по манифестациите на 1-ви май, 9-ти септември. Винаги е в първите редици на социалистическото съревнование. Нееднократно се нарежда сред трудещите се, за които се казва, че са най-голямото богатство на Месокомбината. Многократно е определян за ударник, носител е на званието „Първенец на труда“, удостояван е с награди и с грамоти, пише karnobat-voice.com.
Той е от ветераните на месопреработвателната промишленост в Карнобат, чиито асортимент, в онези години, включва 10-12 вида малотрайни колбаси, 8-10 вида деликатесни производства и 3-4 вида трайно варено-пушени колбаси. Работи в РОДОПА, така да се каже – в най-силните години, когато продукцията му захранва цялата област, а една част е ориентирана и за износ. В продължение на 24 години е бригадир на Месодобивната бригада. Работата в цеха е тежка, не всеки може да свикне с нея. Всеки ден се колят, дерат, разфасоват, обезкостяват и мият десетки животни. Работи се на норма, все си прав, във влагата. За касаплъка се иска силна воля, здрави нерви и сърце, което да не позволи да се огънеш.
Започва работа в РОПОДА случайно, като преди това и на ум не му е идвало подобна идея. Атанас Петров е родом от Церковски, идва в Карнобат през 1963г. Трудовият му стаж стартира от строителството, постъпва в СМК, в бригадата на Трифон Иванов.