Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Артишокът - любим зеленчук на италианците и гарант за дълголетие

Ключови думи: артишок, ползи, дълголетие

Ястията от артишок са изключително разпространени в средиземноморската кухня, но все още набират популярност в заведенията в някои европейски градове.

Този зеленчук може да бъде предястие, гарнитура, основно ястие или една от съставките на салати. Гастрономите го консумират консервиран в масло, пълнят го с месо и го добавят към ризото. Той е много полезен за човешкия организъм.

Артишокът е многогодишно тревисто растение от семейство Астри, наподобяващо пъпки или съцветия с лилаво-зелен цвят.

Легендата разказва, че когато Зевс видял Кинара - красива млада смъртна, той я превърнал в богиня. Жадувайки за дом, Кинара се промъкнала обратно в света на смъртните. Когато Зевс открил измамата, той я превърнал в артишок. Научното име на артишока - Cynara scolymus - отразява тази митологична история.

Историците смятат, че артишокът е бил култивиран от маври от Северна Африка около 800 г. и че сарацините (номадско бедуинско племе, което живеело по границите на Сирия) са го пренесли в Италия. Това може да обясни как арабската дума al-qarshuf, означаваща "магарешки бодил", се превръща в articiocco ("артишок").

Римляните са събирали съцветията и са ги консервирали в мед. Легионерите вземали артишок със себе си по време на дълги пътувания, тъй като вярвали, че ако го изядат преди решителна битка, той ще им даде сили и ще ги изпълни с кураж.

Известни са повече от 40 сорта артишок. Но най-разпространени са няколко от най-вкусните и най-лесни за отглеждане - зелените и слънчевите сортове.

Ползи за здравето

1. Източник на хранителни вещества

Артишокът е богат на витамини С и А, желязо, калий и антиоксиданти. Пълното съдържание на един среден артишок е приблизително:

- 64 калории

- 0,4 г мазнини

- 7 г фибри

- 14,3 г въглехидрати

- 3,5 г протеини

- 1 г захар

Какво не знаeм за артишока?

2. Съдържа много протеини

Артишокът съдържа повече белтъчини от много други зеленчуци - 3,5 грама на порция. Проучване в Journal of the American College of Cardiology установява, че тези, които консумират повече растителни, отколкото животински протеини, имат по-нисък риск от коронарна болест на сърцето.

3. Богат на фибри

Фибрите подпомагат храносмилането и поддържат чувството за ситост. Средностатистическият артишок съдържа около седем грама фибри - това е повече от една четвърт от препоръчителната дневна доза.

Артишокът е пълен с инулин - уникална форма на фибри, която помага за предотвратяване на запек и подобрява усвояването на минерали като калций. Според проучване в British Journal of Nutrition инулинът действа и като пребиотик, което означава, че помага на организма да поддържа здрави черва.

И това не е всичко. Артишокът е с високо съдържание на полифеноли, които възстановяват увредените клетки, компрометиращи имунната функция.

4. Укрепва имунната система

Портокаловият сок не е единственото средство за отблъскване на настинките. Редица диетолози поставят артишока на първо място в списъка на храните, които укрепват имунитета и са богати на антиоксиданти. Артишокът съдържа повече антиоксиданти, отколкото червеното вино, боровинките или черния шоколад.

5. Помага за намаляване на мастните натрупвания

Въпреки че нито една храна сама по себе си не може да ви отърве от излишните килограми, но неотдавнашно проучване на Pharmacological Research установи, че артишокът помага да се контролира теглото.

Преглед в списание Nutrition and Diabetes установи, че тези, които спазват растителна диета, имат по-ниски нива на холестерола и индекс на телесната маса. Известно е, че храните с високо съдържание на антиоксиданти се борят със свободните радикали, които увреждат клетките и водят до рак.

източник: БГНЕС

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Чифликчийските сарми на баба Йова с кисело зеле – не сте яли толкова добри Как да ги приготвите Дупка в закона спасява пияни шофьори Атакуват с жалби съда, очакват се решения на ВКС
Рязко свали килограми и си сложи силикон Направих операцията в Турция, призна си Денислава от „Игри на волята“ Денислава На 6 януари се прекланяме пред Ботев и отбелязваме 177 от рождението му Събитието ще започне в 11.30 ч. пред паметника на поета революционер в градинката до НЧ „Светлина 1939“ в Поморие
Мистериозно петно на ръката на Байдън: Какво не е наред със здравето му? Той се появи и с белег на долната си устна Напусна ни обичана лекарка Доц. д-р Слава Стоянова беше позната в международните медицински среди с редица научни публикации и трудове
Училището в Свети Влас дарява значителна сума на дете в нужда Инициативата намери огромна подкрепа Отвратен съм от чалгата в новогодишните програми, каза Васко Кръпката Ако може да се вярва на социалните мрежи, и редовите зрители не са особено очаровани от това, което ни предложиха големите телевизии в празничната нощ
Изкуство на Богоявление: Тройната Хармония Йордановци в Хармония: Творчески Пътешествия на Маринов, Ангелов и Петров Как Айтос ще посрещне Йордановден Вижте програмата 
Мащабна профилактична кампания стартира университетска болница „Дева Мария“ Прегледите ще бъдат напълно безплатни след запазен час на тел. 056 89 62 62 или онлайн на www.devamaria.com Бургас скърби! Почина голяма спортна легенда Той остави траен отпечатък върху спорта в Бургас и България. Неговите успехи се превърнаха в източник на вдъхновение за поколения състезатели, пише в съболезнованието си кметът Димитър Николов