Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Такова ризото не сте яли, перфектно е

С по-малко калории, но не по-малко вкусно
Ключови думи: ризото, рецепта

Тайната на доброто ризото се крие в качествения късозърнест ориз и малко търпение. Когато приготвяте това ястие, трябва да застанете до котлона, да разбърквате ориза и да доливате течност, докато получите правилните резултати.

За да е кремообразно ризотото е необходимо да се използва късозърнест ориз като арборио, който съдържа голям процент нишесте.

Ризотото става кремообразно при търпеливо заливане на ориза с топъл бульон и разбъркване. Можете също така да добавите малко мляко към ризотото, за да увеличите кремообразната текстура на ястието. Приготвянето на ризото обикновено започва със задушаването на лук и други съставки в олио.

Въпреки че олиото улеснява тази работа, то повишава и калорийната стойност на цялото ястие. Знаете ли колко олио наливате в тиган или тенджера, когато сотирате нещо? В една супена лъжица олио има цели 120 калории. Ако пропуснете сотирането на зеленчуци в масло и вместо това използвате зеленчуков или пилешки бульон, който така или иначе ще използвате в ястието, можете да намалите калорийната стойност с поне 200 до 300 калории. Супена лъжица-две масло обикновено се добавят в ризотото накрая.

Ако пропуснете тази стъпка, можете да намалите калорийната стойност на ястието с още около 200 калории. Не прескачайте обаче пармезана. Той придава страхотен вкус на ризотото и си заслужава всяка калория.

Необходими съставки за кремообразно ризото със зеленчуци:

250 грама ориз арборио

250 грама гъби

200 мл прясно мляко

150 грама грах

1 литър зеленчуков или пилешки бульон

1 глава лук

2-3 скилидки чесън

1-2 супени лъжици смес от средиземноморски подправки

Лимонов сок

Сол и черен пипер по желание

Настърган пармезан за сервиране

Начин на приготвяне:

Загрейте бульона в тенджера и го оставете настрана.

Нарежете лука и чесъна и ги задушете в тиган с малко бульон. Разбърквайте от време на време и добавайте течност, ако е нужно.

Добавете нарязаните гъби, посолете ги и запържете всичко заедно за още три-четири минути.

Добавете ориза и сместа от средиземноморски подправки и задушете всичко заедно за около една минута.

Започнете постепенно да наливате пилешкия бульон и млякото, като бъркате непрестанно. Ще отнеме от 15 до 20 минути, докато оризът „попие“ целия бульон и мляко и се свари.

По средата на сваряването на ориза добавете граха.

Към края на готвенето регулирайте солеността на ястието. Добавете малко черен пипер и поръсете ризотото с малко лимонов сок.

Поднесете ястието топло с настърган пармезан.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Светът е изправен пред глобална катастрофа, питаната вода намалява Bъпpeĸи чe Зeмятa e пoĸpитa cъc 70 % вoдa, caмo 1% oт нeя e гoднa зa пиeнe Забраниха на Роби Уилямс да се състезава за "Оскар" Крал ли е култовият музикант, питат се почитателите на седмото изкуство
Доналд Тръмп с удар по ЛГБТ, обеща да спре „транссексуалния делириум“ Ще сложа край на сексуалното осакатяване на деца и ще изключа транссексуалните от армията и от училищата, закани се той ЦРУ се меси във войната в Украйна Очаква се обаче Бърнс да се оттегли от поста шеф на ЦРУ след встъпването в длъжност на новоизбрания американски президент Доналд Тръмп
Принцеса Кейт става кралица скоро Тайни знаци я издадоха Украйна заменя пехотата с ултрамодерна техника Володимир Дегтярев съобщава за нападение на украинските отбранителни сили срещу позициите на руските войски край Липци, разположено северно от Харков
Белгия се готви за война Брюксел издаде насоки към населението си за войни и бедствия Не правете секс на дивана, защото... Лекар предупреди за сериозни рискове
Пазете се от токсични приятели, които могат да съсипят връзката ви Неподходящи изказвания за връзката или партньора ви е първият червен флаг 4-те зодии, които имат ангелски души Ето кои са те 
Тези вкусни лодки с месо ще ви станат любимо ястие Всеки знае рецептата Банята изглежда мръсна и небрежна: премахнете тези неща от нея Вижте кои са те и подрете банята си