Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Такова ризото не сте яли, перфектно е

С по-малко калории, но не по-малко вкусно
Ключови думи: ризото, рецепта

Тайната на доброто ризото се крие в качествения късозърнест ориз и малко търпение. Когато приготвяте това ястие, трябва да застанете до котлона, да разбърквате ориза и да доливате течност, докато получите правилните резултати.

За да е кремообразно ризотото е необходимо да се използва късозърнест ориз като арборио, който съдържа голям процент нишесте.

Ризотото става кремообразно при търпеливо заливане на ориза с топъл бульон и разбъркване. Можете също така да добавите малко мляко към ризотото, за да увеличите кремообразната текстура на ястието. Приготвянето на ризото обикновено започва със задушаването на лук и други съставки в олио.

Въпреки че олиото улеснява тази работа, то повишава и калорийната стойност на цялото ястие. Знаете ли колко олио наливате в тиган или тенджера, когато сотирате нещо? В една супена лъжица олио има цели 120 калории. Ако пропуснете сотирането на зеленчуци в масло и вместо това използвате зеленчуков или пилешки бульон, който така или иначе ще използвате в ястието, можете да намалите калорийната стойност с поне 200 до 300 калории. Супена лъжица-две масло обикновено се добавят в ризотото накрая.

Ако пропуснете тази стъпка, можете да намалите калорийната стойност на ястието с още около 200 калории. Не прескачайте обаче пармезана. Той придава страхотен вкус на ризотото и си заслужава всяка калория.

Необходими съставки за кремообразно ризото със зеленчуци:

250 грама ориз арборио

250 грама гъби

200 мл прясно мляко

150 грама грах

1 литър зеленчуков или пилешки бульон

1 глава лук

2-3 скилидки чесън

1-2 супени лъжици смес от средиземноморски подправки

Лимонов сок

Сол и черен пипер по желание

Настърган пармезан за сервиране

Начин на приготвяне:

Загрейте бульона в тенджера и го оставете настрана.

Нарежете лука и чесъна и ги задушете в тиган с малко бульон. Разбърквайте от време на време и добавайте течност, ако е нужно.

Добавете нарязаните гъби, посолете ги и запържете всичко заедно за още три-четири минути.

Добавете ориза и сместа от средиземноморски подправки и задушете всичко заедно за около една минута.

Започнете постепенно да наливате пилешкия бульон и млякото, като бъркате непрестанно. Ще отнеме от 15 до 20 минути, докато оризът „попие“ целия бульон и мляко и се свари.

По средата на сваряването на ориза добавете граха.

Към края на готвенето регулирайте солеността на ястието. Добавете малко черен пипер и поръсете ризотото с малко лимонов сок.

Поднесете ястието топло с настърган пармезан.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Почина ръгбистът канибал, който яде човешка плът, за да оцелее след самолетна катастрофа Алваро Мангино, един от 16-те пътници, оцелели при станалата печално известна самолетна катастрофа през 1972 г., почина на 29 март след пневмония Как Европа стана играчка на глобализма Евроатлантическите ценности бяха изхвърлени на боклука от самите либерали, казва Бетина Жотева
Нови ограничения по магистралите, край на карането със 140км/ч Шофьорите, отказали тест за алкохол и наркотици след катастрофа, влизат в пандиза Има-угажда си! Пръсна 10 бона за шопинг Не хапнах паста и пица, на диета съм, само морски дарове, споделя Гани
Зодии, които трябва да бъдат център на внимание Те не обичат да бъдат игнорирани Тайната на един буркан с кафе: Как една лъжица спасява шкафа от влага завинаги Поставете буркана къдетп решите и влагата ще изчезне без никакви допълнителни разходи  
Жена намушка двама младежи след спор за силен шум Нападателката е била задържана По последни данни: 2056 души са загиналите в Мианмар Броят на ранените надхвърля 3 900 души, а около 270 души все още са в неизвестност
Защо този майстор реве, че държавата ще го проверява Георги работи професионално като домашен майстор от над 10 години Дойде нова налудничава идея за смяната на часа С тази радикална идея преминаването към лятно часово време ще става по-безболезнено
Колите и казино културата: когато луксът срещне адреналина Вадим 1000 лева за лекарства на година Приблизително толкова струват и добавките – витамини и пробиотици