Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Пет вкусни храни за по-добър метаболизъм

Ключови думи: храни, метаболизъм

Всички знаем, че това, което ядем, се отразява пряко върху тялото, че и настроението ни. Също така може да даде отражение върху метаболизма ни, пише Edna.bg.

Има няколко храни, които, освен че са вкусни и полезни, помагат за засилването на процесите по обмяна на веществата в тялото. А ако се чудите защо добрият метаболизъм е толкова важен, то ще споменем само това – обмяната на вещества в организма е съвкупност от биохимични реакции, които протичат в клетките на тялото, за да ги поддържат живи.

Тези процеси позволяват на организмите да нарастват и да се възпроизвеждат, да обновяват своите структури и да отговарят на промени в заобикалящата ги среда. Тоест – за да бъдем здрави и енергични, е нужно всичко в тялото ни да се случва както трябва.

Хранете се разнообразно, не гладувайте, но и не преяждайте. Балансираният хранителен режим, богат на свежи плодове и зеленчуци, е ключът към по-бодрото настроение и по-добрата фигура.

Вижте кои са тези храни:

Всякакви зеленолистни

Магнезият, който се намира в тъмнозелените зеленчуци, играе важна роля за това да се чувстваме щастливи, да бъдем здрави, енергични и усмихнати. Спанакът особено може да ви зареди с повече енергия и сила, отколкото енергийна напитка.

Леща

Във всичките ѝ варианти – обикновена, червена, черна и т.н., лещата е изключително полезна, хранителна и диетична. Освен това се готви бързо както на гозби, така и на студена салата или гарнитура. Ако я пасирате пък, се получава чудна крем супа, която успешно можете да съчетаете с тиквените семки. Бобовите храни като цяло помагат за по-добрата перисталтика на червата и засилване на метаболизма.

Тиквени семки

Те са изключително богат източник на триптофан – аминокиселина, която тялото използва за производство на серотононин – хормона на щастието. Можете да ги консумирате сурови или да ги добавяте към крем супи или салати.

Кисело мляко

То е богато на пробиотици, освен това е вкусно, полезно и най-вече традиционно за нашите географски ширини. То, заедно с плодове и зеленчуци, е добре да присъства колкото се може по-често на трапезата ви. Киселото мляко ще ви помогне успешно да се справите с липсата на енергия и чувство за отпадналост, както и ще засити глада ви без да изпитвате вина, че сте преяли и трупате излишни калории.

Какао

Какво по-хубаво и ароматно от какаото! Все пак то е и сърцето на шоколада. Какаото е пълно с полифеноли и минерали, които се отразяват благотворно на мозъка и тонизират цялото тяло. Проблемът е, че в повечето шоколади има малко какао и повече мазнини, затова избирайте колкото се може по-черен шоколад.
 

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Ще дърпа ушите на охраната си? Куриозна случка с Дуа Липа Скандалът с него продължава Коцето е обект на критики 
Сянката на коронавируса изплува в "Стани богат" Леко стряскащ въпрос предвид ситуацията в България ЛГБТ ще си веят знамената само в ЕС? Тръмп с нов ритник в задника на Европа Най-известната треньорка в Русия във възторг от 47-мия президент на САЩ заради решението му да бие шута на трансджендърите от спорта
Отиде на гости и веднага извади... Аръков е ексцентричен човек Махат тирето От ЦСКА с любопитно обръщение
Те не могат да пият Алкохол Земетресение в съседна страна Трус люшна румънци
Отиде си твърде млад Леджър остава легенда на киното Коментира визията на Мелания Тръмп Илиана Раева със суперлативи
Професор го "уби" Тим Коулсън с тежки думи за Неси ЕС се превърна в генератор на свръхбюрокрация и регулации за бизнеса АОБР представи приоритетите си за 2025 година