Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Румъния превзе правата над Добруджанската баница

Ключови думи: добруджанска баница, румъния, българия

Румъния превзе правата над Добруджанската баница и тя стана техен защитен продукт. Румънците получиха европейското признание със защитено географско указание (ЗГУ) на продукта „Plăcintă Dobrogeană“, след като в продължение на години се бориха за това, предаде Romania-insider.com.

Така Румъния ще получи европейското признание, като регистрира продукта „Plăcintă Dobrogeană PGI“ и го публикува в Официален вестник на ЕS, с всички права, за неограничен период от време.

„Противопоставянето на България се основава на общата история на региона Добруджа, който включваше и територия от България, и нашите съседи бпха в опоиция в продължение на почти две години“, каза Йонуц Диаконеаса, съветник в Министерството на земеделието, пред Agerpres .

Той уточни, че България ще получи правото да използва името, но само на местно ниво, в района на юг от окръг Кюстенджа и без признаване на ЗГУ, с кирилица или латиница „Добруджанска баница“ за срок от 10 години, въпреки че първоначално са поискани 15 години.

Румънците посочват, че всички етапи на производството на „Plăcintă dobrogeană“ се извършват в определения географски район Добруджа, който включва две административни области – окръг Тулча и окръг Констанца, които са в административната структура на Румъния.

За връзката между продукта и географския район, съседите ни се позовават на османския пътешественик Евлия Челеби. На страница 44 от книгата „Ценности на добруджанската идентичност“ той описва процеса на правене на „Плачина доброджана“ и се възхищава от „забележителните плаващи мелници по Дунав, истински работилници за мелене и печене, в които смляното брашно се превръща в хляб и печива“.

Производственият процес включва следните специфични етапи: получаване на суровини и съставки, приготвяне на тесто, разтегляне на кори, приготвяне на плънка, поставяне на плънка, заливане със смес от кисело мляко и яйца, печене и частично печене, бързо замразяване.

2
Коментара по темата
2.
С такива управници
11.03.2023 07:21:03
някой ще си присвои и държавата! Само ние на Балканите сме такива смотаняци и глупаци, безродници, изтъкани от злоба и завист.
1.
Ганьо
10.03.2023 20:04:08
Борят се хората и постигат резултати. Само да не посегнат на ракията на Ганьо, че тогава може и да стане от дивана.
  Добави Коментар
Ботоксът на д-р Гудз внесен нелегално от Турция, съхранявала го в дома си Властелинът на отровата няма медицинско образование, а само сертификати Китай отвърна на удара и Тръмп е в деликатна ситуация Експерти предупреждават, че от търговската война ще пострадат потребителите в САЩ, тъй като митата ще предизвикат повишаване на инфлацията
Трагедия в образователен център, 10 шведи убити Има и ранени, стрелецът е ликвидиран Коцето и Кобилкина с пикантен разговор (18+) Те размениха фрази
Много е чаровна Джорджи обра точките във Фейсбук Феновете на банани трябва да знаят, че... Една от най-честите грешки при съхранение на банани е поставянето им в купа с други плодове 
Путин подписа любопитен указ Руската федерация ще организира... Земетресение до България Природното бедствие стана в Република Северна Македония
Млади мъже занесоха ковчег на... Спортната организация Далас Маверикс Много е ексцентричен Енцо Фернандес с интересно хрумване
Тази котка гази наред в... Сибирският тигър започна да напада често дори... мечки Чудовищен проблем за България Славната родна борба, захранвана мощно от селата, сякаш е туширана