Рецепта за гризини с домати и босилек
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
сушени домати - 60 г мариновани в зехтин
брашно - 260 г
мая - 16 г прясна
вода - 100 мл
зехтин - 20 - 30 мл (от маринатата на доматите)
босилек - 2 щедри щипки
сол - 2 щипки
захар - 1 щипка
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Разтворете маята и щипка захар в леко затоплената водичка. Разбъркайте добре и оставете да шупне. Пресейте брашното със солта и към тях в средата добавете шупналата мая, мазнината, босилека и нарязаните на ситно сушени домати. Замесете гладко тесто с приятен червеникав цвят.
В зависимост колко са ви меки и хидратирани доматките, може да е нужно да поръсите с още зехтин или пък да добавите още малко брашно. Късайте малки топчета от тестото и ги разтягайте на тънки фитили (не се точат, а се оформят между двете длани). Поставете на малко разстояние в тавичка покрита с хартия за печене (ще ви излязат две дози/две тавички с гризини). Оставете за около 25-30 минутки като покриете с чисти кухненски кърпи.
Ако фурната ви го позволява, печете едновременно двете дози, ако пък не - след 25-тата минута сложете първата тава. След като гризините хванат загар, извадете и изпечете и втората доза. Температурата на печене е 180 градуса. Готовите гризини с домати и босилек оставете да изстинат добре. В началото само коричката им е хрупкава, а отвътре са много крехки и нежни.
След час- два стават изцяло хрупкави, но в същото време остават крехки, а не твърди. За вкуса и аромата просто нямам думи! Ако обичате соленки, солети и всякакъв снакс, ще ви допаднат и тези гризинки.
Добър апетит!
Добави Коментар