Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg
Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!
Шокиращо! Храни скачат със 79% от фермата, през склада до щанда
Надценката е най-висока за малотрайни продукти и при най-евтините
“Златни ябълки”, но чуждестранни купуваме в България, които от складовете до пазарската торба скачат с рекордните 79%.
Аномалията при цените на млякото, което от фермата до магазина поскъпва три пъти, видяна и от земеделския министър Явор Гечев, може да се открие и при други храни, пише 24 часа.
Надценката на търговците в България стига фантастичните 79%, което означава, че от склада до магазина цените почти се удвоят. А средното оскъпяване на хранителните продукти по пътя от търговеца на едро до потребителя е 36 на сто. Надценката е много висока при най-бързо развалящите се продукти, както и при тези, които по принцип са с ниска цена и поради това не би се усетила толкова много.
Това потвърждава сравнение на средните цени на едро по тържищата и в магазините с данни от бюлетина на Системата за агропазарна информация (САПИ) в цялата страна.
Рекордът от 79% принадлежи на ябълките, които в по-голямата си част в нашата търговска мрежа са вносни – полски, италиански и германски, като само около двайсетина процента са родно производство.
През последната седмица те са поскъпнали с малко над 5% по тържищата, но цената им в търговските обекти през същото време е намаляла с 1%. Разликата обаче е огромна –
докато на едро се продават средно по 1,39 лв. за килограм, средната им цена в търговските обекти е 2,50 лв.
Всъщност в големите търговски вериги има и доста по-скъпи ябълки, но те са от специални сортове.
Високата надценка важи и за много от останалите плодове и зеленчуци, които се предлагат през зимата. Например портокалите поскъпват с 48% от склада до щанда, мандарините – с 36%, а лимоните – с 32%.
Противно на очакванията търговската надценка при бананите е доста ниска на фона на останалите – 22%. Тяхната цена в магазините през последната седмица не се е променяла и е средно 3,86, докато по борсите има незначително понижение от 0,3% и е 3,15 лв. Причината вероятно е, че са нетраен продукт, а и цената им през последната зима вече е доста висока, което силно намалява броя на купувачите им, а в същото време разходите по транспорт и съхранението им са високи.
С голям марж работят търговците при млякото и млечните продукти, което се обяснява с това, че те също са нетрайни, но със скъпоструващо съхранение.
Например бялото саламурено сирене се оскъпява с 50%
от тържището до магазина, като не липсват населени места, в които цената му стига до 29,45 лв. за килограм. Все пак средната за страната според бюлетина на САПИ е 17,13 лв. По тържищата се е повишила с 0,9% за последните 7 дни до 11,35 лв. Най-евтино е по тържищата в Добрич – 7 лв. за килограм. (Виж инфографиката).