Защо захарта ви състарява и как да сложите край на това
Всички знаем, че дори след най-обилното хапване, един вкусен десерт е това, което може да стопли истински сърцето ни. Също така обаче си даваме сметка, че, ако се наслаждаваме на сладки изкушения твърде често, това ще доведе до сериозни проблеми със здравето ни.
Д-р Марк Тагер припомня пред TheList.com, че злоупотребата със захар насърчава възпалителните процеси в тялото, което влияе на качеството на живот, цялостното ни здраве, а не на последно място, и на стареенето: „Възпалението е един от начините, по които кожата остарява преждевременно.“
Възпалителните процеси в организма, които са предизвикани от прекомерната консумация на храни, съдържащи захар, може да доведе до съдови проблеми, възпаление на червата, акне и множество други състояния.
Проучване на клетъчния метаболизъм от 2018 г. показва, че увеличаването на консумацията на продукти, които насърчават тези възпалителни процеси, може да увеличи шансовете за развитие на неврологични заболявания като болестта на Паркинсон и Алцхаймер, както и на диабет и бъбречни заболявания.
Според British Journal of Dermatology, признаците, че захарта уврежда кожата, обикновено се проявяват при жени около 35-годишна възраст. Има и някои знаци по лицето, които сигнализират, че именно захарта е виновникът за стареенето на кожата ви.
В крайна сметка дори да използвате козметика за грижа за кожата като слънцезащитен крем и ретинол, които помагат за защитата и изграждането на колаген в кожата, последствията от големите количества захар елиминират ползата от тези продукти.
Консумацията на много захар прави кожата крехка и може да допринесе за поява на фини линии по нея. Така тя не само уврежда организма, но и ще ви състари преждевременно.
Ето как да разберете дали захарта ви състарява, какви са причините за това и какво трябва да направите за кожата си, за да я спасите от пагубното ѝ влияние:
Защо захарта вреди на кожата ви
Захарта уврежда кожата ви чрез естествен процес, наречен гликация. Захарта в кръвта ви се свързва с протеините и произвежда вредни свободни радикали, наречени крайни продукти на напреднало гликиране (на английски съкратено AGE). Тъй като тези AGEs се натрупват (колкото повече захар ядете, толкова повече се развиват), те увреждат протеините около тях.
Уврежда колагена и еластина
Протеините, които са най-уязвими към увреждане, служат като градивни елементи на вашата кожа: колаген и еластин. Точно те поддържат кожата стегната и еластична и гарантират младежки и свеж вид на лицето. AGEs обаче правят колагена и еластина твърди, сухи и крехки, лишавайки ги от сила и еластичност. Ефектът от това е видим под формата на фини линии, отпуснатост и бръчки по лицето.
Влияе на вида колаген, който имате
Ако в менюто ви редовно има храни с високо съдържание на захар, това ще повлияе върху вида колаген в тялото ви. Вашата кожа съдържа три основни типа колаген (наречени тип I, II и III). Стабилността и устойчивостта на колагена се изграждат на етапи: тип I е най-слабият, а тип III – най-силният. Гликирането разгражда колагена тип III до тип I, като по този начин намалява структурната здравина и стабилност на вашата кожа.
Деактивира естествените антиоксидантни ензими
Освен че увреждат основните протеини на кожата ви, крайните продукти на напреднало гликиране (AGE) деактивират естествените антиоксидантни ензими на тялото ви. Без такава защита кожата ви е по-уязвима към вредни влияния на околната среда като замърсяване, синя светлина и UV лъчи. Така свободните радикали предизвикват оксидативен стрес, който допринася за преждевременното стареене на кожата ви.
Знаците по кожата, които подсказват, че захарта я уврежда:
• Повърхността на кожата изглежда твърда и лъскава.
• По горната устна се появяват дълбоки, кръстосани линии.
• Обезцветяване и хиперпигментация на кожата.
• Появяват се дълбоки бръчки, особено около линията на смеха.
• Кожата около областта на челюстта е увиснала.
Добрата новина обаче е, че никога не е късно да предотвратите видимите признаци на стареене.
Защитете кожата си: промяна в менюто
На първо място е важно да намалите количеството захар, което консумирате под всякаква форма. Добавената захар не трябва да надвишава 10% от дневния ви прием на калории. Избягвайте и „скритите захари“ като ечемичен малц, концентрат от плодов сок и кленов сироп. Освен това пийте повече вода. Макар че това не влияе директно върху хидратацията на кожата, то помага на тялото да изпълнява ключови функции, поддържащи кожата по-здрава.
Защитете кожата си: витамини и антиоксиданти
Редица проучвания посочват витамините B1 и B6 като блокиращи крайните продукти на напреднало гликиране (AGE). Витамин B1 (тиамин) се съдържа в зеления грах, сусамовите семена и спанака, а B6 (пиридоксин), който е от съществено значение за развитието и поддържането на кожата – в нахута, боба и слънчогледовите семки. Антиоксидантите неутрализират и предпазват организма от вредното въздействие на свободните радикали. Затова потърсете продукти, които съдържат витамини С и Е. Те помагат на колагена и еластина да запазят формата си и поддържат здравината на вашата кожа.
Защитете кожата си: сънят е вашето оръжие
Една от най-добрите ни тайни за красота е да спим достатъчно. Докато спите, кожата ви се ускорява, регенерира и поправя всички щети, нанесени през деня. Проучванията показват, че липсата на сън допринася за повече фини линии и бръчки, неравномерен тен и по-малко еластичност. Също толкова важно е качеството на съня ви. Вашето тяло върши най-ефективно работата си по време на дълбок сън. Така то успява да противодейства на ефектите на стареене, причинени от захарта и други стресови фактори.