Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Ето кои са най-полезните мазнини за готвене

Източник: Една.бг
Ключови думи: мазнини, пържене, олио, зехтин, печене, салати

По препоръки на Световната здравна организация (СЗО) мазнините в менюто ни не трябва да надвишават 30% от дневния калориен прием. Това разбира се са средни стойности, а всеки от нас има индивидуални нужди.

Трябва да имаме предвид дали ще използваме мазнината за салата, пържене или печене. Ако една мазнина е здравословна в суров вид, то при термична обработка това може да се промени драстично.

Ето и кои мазнини са най-полезни за салати и за пържене и печене:

Най-добрите мазнини за салати
Масло от тиквени семки - тиквеното масло се е използвало още отпреди 300 години. В кулинарията най-често се добавя към десерти, супи, салати, сосове, яхнии.

Масло от ядки – малко по-скъпи са, но са с доста силен вкус. Достатъчно е малко количество, за да има салатата наситен вкус.

Зехтин Extra-Virgin - перфектната здравословна и лесна за купуване мазнина за овкусяване на салати.

Сусамово олио - чудесно е за овкусяване на зелеви салати. Трябва да сте много внимателни с него, защото има силен вкус.

Лененото олио е подходящо за салати и печене заради ниската си точка на димене.

Най-добрите мазнини за пържене и печене
Маслото от авокадо е чудесно за вашите кулинарни шедьоври, особено изискващи висок градус на приготвяне.

Слънчогледовото олио не е идеалният избор за мазнина за пържене, но достъпната му цена го прави предпочитана мазнина за много домакинства. Рафинираното олио започва да пуши при температура 227 градуса, а нерафинираното - едва при 107. Така че ако говорим за пържене, по-добре е да използваме рафинирано олио.

Рапично масло - това е чудесно масло за готвене, защото вкусът му е неутрален, има лека текстура, висока толерантност към топлина.

Кокосовото масло е идеално за пържене. То съдържа 90% наситени мастни киселини, може да понижи нивото на холестерола в организма.

И още един лесен ориентир - мазнините с ниска точка на димене са по-подходящи за овкусяване на салати и ястия, след като са били приготвени. Мазнините с високатемпература на димене се препоръчват за пържене и печене.

Ето каква е точката на димене на различните мазнини:

Кокосово масло –до 177° C
Бадемово олио – до 220° C
Слънчогледово олио, нерафинирано – до 107° C
Слънчогледово олио, рафинирано – до 227° C
Ленено масло – до 107°C
Студено пресован зехтин –до 160°C
Студено пресован зехтин с ниска киселинност 207°C
Зехтин Virgin – до 216°C
Обикновено краве масло – до 177°C
Сусамово, нерафинирано – до 177°C
Сусамово масло 210°C
Масло от гроздови семена – до 216°C
Царевично, рафинирано масло 232°C
Царевично, нерафинирано масло – до 160°C
Свинска мас – до 180°C

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Коцето и Кобилкина с пикантен разговор (18+) Те размениха фрази Много е чаровна Джорджи обра точките във Фейсбук
Феновете на банани трябва да знаят, че... Една от най-честите грешки при съхранение на банани е поставянето им в купа с други плодове  Путин подписа любопитен указ Руската федерация ще организира...
Земетресение до България Природното бедствие стана в Република Северна Македония Млади мъже занесоха ковчег на... Спортната организация Далас Маверикс
Много е ексцентричен Енцо Фернандес с интересно хрумване Тази котка гази наред в... Сибирският тигър започна да напада често дори... мечки
Чудовищен проблем за България Славната родна борба, захранвана мощно от селата, сякаш е туширана Връхлита ни мощна магнитна буря Астрономите предупреждават за възможно силно слънчево изригване от Х клас
Затварят пътя за царевското село Бродилово поради полагане на асфалт Това ще се случи от 5 до 7 февруари Докараха с белезници в съда майката, обвинена за убийствата на децата ѝ Синът и дъщерята на 32-годишната Ксения бяха убити във Вакарел