Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Ресторантьори искат 10% задължителен бакшиш

Ключови думи: Ресторантьор, бакшиш, сметка, сервитьор

„В чужбина има практика бакшишът да бъде добавен към сметката в ресторантите. Тогава могат да бъдат обложени. Когато държавата наложи законово всички, които влизат в заведеният, да дават 10% - тогава е възможно“, заяви Алибегов в ефира на Би Ти Ви.

Според него обаче бакшишите трябва да се легализират, но не и да се облагат. Така върху парите от бакшиши ще може да се събира данък, добави той. Преди дни се появи предложение за въвеждането на 1% данък върху бакшишите в заведенията.

„В България НАП приема бакшиша като кражба. Вие плащате с карта в заведение 60 лева – доволен сте от обслужващия персонал и искате да оставите 10 лева. Ние ви издаваме фискален бон за вашата консумация за 50 лева, а от устройството, по което вие плащате, излиза бележка за 60 лева. Тези 10 лева НАП ги смята за нереализиран оборот и кражба от фиска, а заведението да бъде запечатано за 30 дни“, уточни той.

Алибегов добави, че инспектори на агенцията имат право да проверяват и наличния оборот на всеки сервитьор.

„Ако сервитьорът има 500 лева оборот по наличност в касовия терминал, а в джоба му установят 560 лева. Тогава заведението може да бъде глобено до 2000 лева“, посочи председателят на Българската асоциация на заведенията. Според него легализирането на оставянето на бакшиш е нещо хубаво, но той трябва да бъде необлагаем.

9
Коментара по темата
9.
Ах
27.01.2023 09:02:28
Това е върха на наглостта на тоя мазник!!Т.нар.ресторантьори са безбожно нагли,сякаш те са основния двигател на икономиката не!?Какво ни получиха от държавата и пак реват.Тоя мазник ще дава акъл?!Защо не погледне порциите миниатюрки,ниското качество ва храната,намръщените сервитьорки пък тогава да иска бакшиш???А и къде пише ,че трябва да шма задължителетлн бакшиш?!
8.
Рррр
26.01.2023 16:09:57
И защо искате задължителен бакшиш? И при кой ще отиде той - при собственика или при персонала? Персонала е на заплата. А по отношение на ресторантьора - в цената на "продукта", който предлага, е включена себестойността му, разходи по приготовлението, наеми, електричество, вода, заплати и осигуровки на персонала, печалба... Тогава за какъв ч.п е този задължителен 10% бакшиш? Ако клиента е доволен - ще остави сума по собствена преценка. Ние винаги оставяме, макар че в поне 60% от случаите не заслужава дори и сметката да си платиш...
7.
Хан Курбан
26.01.2023 15:16:55
Винаги оставям 10% бакшиш, но тоя Адебегай е супер нагъл и много дразни! Да го озаконяли, ама да не го облагали! Те и като свалиха ДДС ние нищо не усетихме, а трябваше! ЗАЩОТО ДДС се взема от клиента и се внася в държавната хазна, ресторантьорът не го бърка НИЩО... по принцип. И тоя наглия пак рева!
6.
kvk
26.01.2023 14:42:34
Аз искам задължителен безплатен обяд.:)
5.
Дидо
26.01.2023 14:40:44
Преди Ковида ходихме по кръчми и клубове през ден ,ама по и след него тия, и особенно тоя мазник, ИЗНАГЛЯХА до нови висоти!!То не бе намалено ДДС, то не бяха надути цени ВЪпреки ДДС-то и МНОГО преди вдигането на цените...от две години си се събираме по къщите и апартаментите с аверчетата - барбекю, на двора, децата тичат из лехите и храстите...Огън на открито....ПРИ-КАЗ-КА!!На тия алчни наглеци НЯМА ДА ИМ СТЪПИМ,ама въобще...17 души сме компанията и всите сме на едно мнения за тази кръчмарска пасмина!!!
4.
коя чужбина?
26.01.2023 13:12:06
Има страни, в които бакшишът е забранен, например Нидерландия. Много малко клиенти остават някакви центове в буркан на бара. На германеца ако не му върнат и последния цент, прави грандиозен скандал. Изключения има в по-големите градове. С многото си искания, накрая т.нар. ресторантьори (всъщност повечето са аматьори) сами ще си изядат хляба, защото хората ще спрат да ходят по кръчми, както е в по-голямата част от Европа.
3.
???
26.01.2023 12:51:07
Аре стига глупости. Намалиха им ДДС-то, цените хвърчат нагоре, сервитьорите ти се цупят и накрая и задължителен бакшиш. Тия ептен са се побъркали от алчност.
2.
Гларус
26.01.2023 12:42:19
Ама пък - едни ресторанти, една храна. Първо да си оправят качеството на това, което предлагат , а не от пържола от предната вечер да ти я поднасят на ядене а другия ден. Жалки и алчни са. Калпави продукти - гадна храна, гледат да не се набутат с пари за качествени продукти , а после - хленчат. Нямат е качествен персонал - готвачи. Че едно време в казармата ядяхме далеч по-вкусна храна от тая дето я сервират в ресторантите сега. Ако едно време готвача щеше да ни пробута такава храна в казармата щяхме да го спукаме от бой. Бакшиши ще ми искат , хайде де...
1.
гражданин
26.01.2023 12:40:19
Направо 50% да ва ..... Не стига, че една бира е 5 лева и едни картофи са 8 лева ами и задължителен бакшиш. Ако съм доволен ще оставя ама да ме задължаваш ЧАО
  Добави Коментар
Тази ароматна супа с гъби и пиле е перфектна за студените дни Всички вкъщи я обожаваме Огромна опасност тегне над украинската армия ВСУ са заплашени от нов "котел" в Донецка област
Тежък удар по Зеленски Гавковски "взриви" политическата обстановка Ръководството и симпатизантите на ДПС – Ново начало към Кирил Петков: Кракът ви стъпвал ли е някога в руенско село? Граматиково не е само на картата на България – там живеят живи хора
Притежава легендарна къща, в която е гостувал Иван Вазов По социалистическо време къщата е била почивна станция Напуска Америка заради младата си съпруга Ричард Гиър сияе от щастие
Разхожда чанта за 3 бона Легендарната Раева нарами аксесоар за 1670 евро от новата колекция на "Филип Плейн” 9 месеца е без заплата, а носи златни медали на България Щангистите ни тренират без заплати и лагери
За 150 лева на час: Непълнолетни проституират по принуда у нас ГДБОП задържа петима Оперната певица Гергана Николаева и цигуларката Мила Георгиева с нов клип Познатата ария „Сегидиля“ на Кармен от едноименната опера на Жорж Бизе е в аранжимент на композитора Георги Стрезов
Наду сметката си с няколко милиона долара Гришо 11-и по спечелени суми за 2024 г. Когато нямам време да готвя, правя мързеливи хачапури, уникално вкусно ястие! Ще ви трябват не повече от 15 минути за всичко