Ресторантьори искат 10% задължителен бакшиш
„В чужбина има практика бакшишът да бъде добавен към сметката в ресторантите. Тогава могат да бъдат обложени. Когато държавата наложи законово всички, които влизат в заведеният, да дават 10% - тогава е възможно“, заяви Алибегов в ефира на Би Ти Ви.
Според него обаче бакшишите трябва да се легализират, но не и да се облагат. Така върху парите от бакшиши ще може да се събира данък, добави той. Преди дни се появи предложение за въвеждането на 1% данък върху бакшишите в заведенията.
„В България НАП приема бакшиша като кражба. Вие плащате с карта в заведение 60 лева – доволен сте от обслужващия персонал и искате да оставите 10 лева. Ние ви издаваме фискален бон за вашата консумация за 50 лева, а от устройството, по което вие плащате, излиза бележка за 60 лева. Тези 10 лева НАП ги смята за нереализиран оборот и кражба от фиска, а заведението да бъде запечатано за 30 дни“, уточни той.
Алибегов добави, че инспектори на агенцията имат право да проверяват и наличния оборот на всеки сервитьор.
„Ако сервитьорът има 500 лева оборот по наличност в касовия терминал, а в джоба му установят 560 лева. Тогава заведението може да бъде глобено до 2000 лева“, посочи председателят на Българската асоциация на заведенията. Според него легализирането на оставянето на бакшиш е нещо хубаво, но той трябва да бъде необлагаем.