Официално! От днес вече ще ядем щурци и ларви на бръмбари, без да знаем
От днес вече ще ядем щурци, а може и да не знаем. Нов закон разрешава добавянето на насекоми в храните на територията на ЕС. Те са идеалният отговор за много проблеми в хранително-вкусовата промишленост. Насекомите са лесни за отглеждане, имат високо съдържание на хранителни вещества (подобно на пилешко, говеждо, риба или свинско), а освен това са вкусово неутрални. Повече от 2 млрд. души по света ядат насекоми.
Техните любители в Европа също се увеличават, пише австрийският сайт „ое24”. Официално домашните щурци могат да се използват в храната - замразени, сушени или на прах. От четвъртък това ще се отнася и за ларвите на брашнен бръмбар.
Понастоящем има още осем заявления за разрешаване на насекоми като храна", казват от Европейската комисия. Коментар за закона направи в социалната мрежа на депутата от "Възраждане" Цончо Ганев. Постът му е придружен и от снимка на насекоми.
Ето какво пише той: "От 24 януари Европейската комисия официално ще разреши употребата на домашен щурец на прах в храната. Същият ще бъде използван за хляб, пица, бисквити, бира и други продукти."
И да добавя - разрешено е използването на частично обезмаслен прах от Acheta domesticus (домашен щурец) на КОНКРЕТНА фирма-производител, а НЕ всякакви щурци и глупости. ЧЕТЕТЕ БЕ ХОРА