Рецепта за сьомга на фурна с хрупкава коричка
Необходими продукти:
сьомга - 600 г филе с кожа (цяло или на порции)
зехтин - 40 мл
лимонов сок - 30 мл
мед - 15 г
чесън - 2 скилидки
горчица - 20 г
бадеми - 20 - 25 г сурови, белени
магданоз - 2 стръка
хляб - 50 г от предния ден, по - сух
сол - 1 ч.л. или на вкус
Начин на приготвяне:
Почистете филето от сьомга от костички и го посолете леко. Счукайте чесъна и смесете със зехтина, горчицата, меда, лимоновия сок и щипка сол. Разбъркайте добре и с тази смес намажете обилно рибата, която предварително сте поставили в намазнена тава с кожата надолу. В блендер пуснете да се смелят бадемите с хляба и стръковете магданоз.
Разпределете тази смес върху сьомгата и притиснете с обратната страна на лъжица, за да се образува плътен слой - коричка. Печете сьомгата на фурна на 200 градуса в предварително загрята печка за 20-25 минути или до златист загар. Ако сте оставили филето цяло и то е по-дебело, е възможно да изиска малко по-дълго печене.
Разкошната сьомгата на фурна с хрупкава коричка поднесете топла с чаша хубаво бяло вино.
Добър апети!
Добави Коментар