Кои храни и напитки да консумираме след преяждане
Коледните и новогодишни празници са любимо време в годината. Срещаме се с близки, преживяваме куп емоции и хапваме обилно. Всяка година се заричаме, че ще внимаваме с алкохола и изкушенията на трапезата, но... в резултат сме задържали излишни течности, усещаме се тежко, качваме някой друг килограм...
Разтоварването на организма не бива да се бави като план за възстановяване. Хубавото е, че има толкова много полезни храни, чрез които да го направим – портокали, грейпфрути, смляно ленено семе, броколи, яйца, риба. Вижте кои други храни могат да бъдат полезни за тялото ни след празничното преяждане (и не само).
Джинджифил
Джинджифилът помага за отпускане на мускулите в храносмилателния тракт, което пък помага за облекчаване на запека, газовете в корема. Също така, приятно пикантната подправка ни помага да елиминираме излишните течности, които сме задържали в резултат на обилното хранене. Може да го добавите към супи, фрешове, смутита, да го консумирате под формата на чай.
Овесени ядки
Чудесни за закуска, смути, към тях може да добавите кисело мляко или ядково, ленено семе, семена от чиа, плодове. Овесените ядки ни осигуряват фибри, които не само подобряват храносмилането, но и спомагат за понижаване на холестерола.
Зелен чай
Зеленият чай е чудесна напитка за възстановяване на организма след празничното хапване. Той е богат на флавоноиди, за които е известно, че понижават нивата на LDL, или „лошия“ холестерол. Зеленият чай е подходяща напитка и за елиминиране на излишните течности от организма, пише az-jenata.bg.
Банани
В дните, в които сме решили да се разтоварим от вредните въглехидрати, бананите са здравословен вариант да си набавим полезни такива. Освен това са богати на калий, който спомага за баланса на натрия в организма. Празничната трапеза обикновено предлага богато на натрий меню.
Ядки
Преяждането може да повиши риска от сърдечносъдови заболявания. Ето защо е важно да си направим разтоварващи дни след празничната трапеза. Ядките без сол и овкусители са полезна храна за здравето на сърцето, тъй като ни осигуряват важните омега-3 мастни киселини, ненаситени мазнини и витамин Е. Всички те спомагат за понижаване на холестерола и защитават кръвоносните съдове.
Кисело мляко
Пробиотичната сила на киселото мляко може да помогне за справяне с храносмилателните проблеми в резултат на обилното хранене. Киселото мляко е богато на полезни за храносмилателната система бактерии, които спомагат за намаляване на усещането за тежест, запек, ако има такъв, подуването и газовете в корема.
Спанак
Спанакът е богат на витамин В2, който помага за метаболизма на мазнините. Витамините от група B също помагат в борбата с болестите и инфекциите. Спанакът е лека и вкусна храна, чудесна за здравословния ни начин на хранене. Можем да го добавяме в салати, смутита, омлети, ястия.