Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

8 доказани ползи за здравето от авокадото

Ключови думи: авокадо, ползи, флагман

Може да се каже, че авокадото е уникален вид плод. Повечето плодове са богати основно на въглехидрати, докато авокадото съдържа голямо количество полезни мазнини, пише фитнес треньорът и консултант по хранене Страхил Иванов в своя блог Fitbg.net.

Благодарение на своята висока хранителна стойност, богата текстура и неутрален вкус, авокадото може да се добавя към всякакви видове ястия.

В момента консумацията на авокадо е особено популярна не само от гледна точка на кулинарните му качества, но и с оглед на здравето. Някои дори го наричат "суперхрана", което не е толкова пресилено предвид неговите здравословни свойства.

Предстои да се спрем на 8-те най-популярни:

1. Авокадото има богат витаминен и минерален профил

Това е едно от най-големите предимства на плода. В ядливата част се съдържа голямото разнообразие от хранителни вещества, което включва 20 различни витамини и минерали. В 100 грама от плода се съдържат:

 Витамин К: 26% от RDA*;
 Фолат: 20% от RDA;
 Витамин С: 17% от RDA;
 Калий: 14% от RDA;
 Витамин B5: 14% от RDA;
 Витамин В6: 13% от RDA;
 Витамин Е: 10% от RDA;
*RDA = Recommended Dietary Allowance (Препоръчителен дневен прием)

Освен това в авокадото се съдържат и малки количества магнезий, манган, мед, желязо, цинк, фосфор, витамин А, B1 (тиамин), B2 (рибофлавин) и B3 (ниацин).

И всичко това се побира в едва 160 калории, 2 грама белтъчини и 15 грама мазнини. Въпреки че в 100 грама се съдържат 9 грама въглехидрати, 7 от тях са фибри, така че "нетно" остават само 2 грама въглехидрати, което прави плода нисковъглехидратен.

Авокадото не съдържа холестерол и е с ниско съдържание на наситени мазнини.

2. Авокадото е заредено с полезни за сърцето мононенаситени мастни киселини

Около 80% от калориите в авокадото идват от мазнини, което го прави една от най-мазните растителни храни. Но в плода се съдържат не какви да е мазнини – а най-вече олеинова киселина.

Това е мононенаситена мастна киселина, която е основен компонент и на зехтина, като се смята, че именно тя е отговорна за някои от благоприятните му ефекти.

Приемът на олеинова киселина се свързва с понижени нива на възпаление, като също така е показан и благоприятният й ефект върху някои гени.

Мазнините в авокадото също са устойчиви на топлина, което прави авокадовото масло безопасен избор при готвене.

3. Авокадото е богато на фибри

Фибрите са друг нутриент, чието съдържание в плода е относително високо. Те са несмилаема за човешкия организъм растителна маса, като приемът им може да допринесе за отслабване, регулиране на кръвната захар и понижаване на риска от редица заболявания.

Често се прави разлика между разтворими и неразтворими фибри. За разтворимите фибри е известно, че служат като пребиотик и могат да хранят полезните чревни бактерии, които са много важни за оптималното функциониране на нашите тела.

В 100 грама от ядливата част на авокадото се съдържат 7 грама фибри, което е близо 30% от препоръчителния дневен прием.

Около 25% от фибрите в авокадото са разтворими, а останалите 75% са неразтворими.

4. Консумирането на авокадо може да понижи нивата на холестерол и триглицериди

Резултатите от научни изследвания върху хора показват, че редовната консумация на авокадо може:

 Значително да намали нивата на общия холестерол.
 Да редуцира триглицеридите с до 20%.
 Да понижи нивата на LDL (лошия) холестерол с до 22%.
 Да повиши нивата на HDL (добрия) холестерол с до 11%.
5. Мазнините в авокадото могат да помогнат за абсорбирането на хранителни вещества от растителни храни

Когато става дума за хранителни вещества, общото им количество не е единственото нещо, което е от значение. Важно е и дали  ще ги усвоим пълноценно.

Някои хранителни вещества са мастноразтворими, което означава, че трябва да се приемат с мазнина, за да бъдат усвоени. Такива са витамините A, D, E и K, наред с някои антиоксиданти като каротеноидите.

Според едно изследване, добавянето на авокадо в салата може да увеличи абсорбацията на антиоксиданти с 2.5 до 15 пъти.

Тоест, авокадото е не само изключително питателно, но и може значително да повиши хранителната стойност на други растителни храни. Това е чудесна причина винаги да включвате здравословен източник на мазнини, когато ядете зеленчуци. Без него, много от най-полезните растителни хранителни вещества ще се изгубят.

6. Авокадото е богато на мощни антиоксиданти, които могат да предпазят очите от заболявания

Авокадото не просто увеличава абсорбацията на антиоксиданти от други храни, но и самото то е източник на такива – като например, лутеин и зеаксантин. Това са хранителни вещества, изключително важни за здравето на очите.

Проучвания показват, че те са свързани изключително много с редуцирането на риска от катаракта и дегенерация на макулата, които често се срещат при хората в напреднала възраст.

Ето защо яденето на авкодато е полезно за здравето на очите в дългосрочен план. А и спомага за детоксикация на организма.

7. Консумацията на авокадо може да помогне при отслабване

Има доказателства, които подкрепят твърденията, че крушовидният плод е приятел в борбата с килограмите.

В едно проучване участват 2 групи хора, от които едните са инструктирани да ядат авокадо, а другите спазват идентичен хранителен режим, но без авокадо. След провеждането на изследването участниците са помолени да отговорят на въпроси, свързани с глада и апетита. Резултатите показват, че хората от групата, консумирала авокадо, са 23% по-удовлетворени от храненето и с 28% по-нисък апетит в следващите 5 часа, в сравнение с тези, които не са консумирали плода.

8. Авокадото е вкусно и е лесно да се включи в хранителния ви режим

Този плод може да се комбинира с различни храни за създаването на интересни ястия – авокадото е и перфектната добавка към салати.

Узряването на плода изисква време и обикновено узрялото авокадо е по-меко на допир. Хранителните вещества в него могат да се окислят бързо след обелването и нарязването, но ако покриете разрязаното авокадо с  лимонов резен, здравословните качества се запазват за по-дълъг период от време.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Любовникът му го накълца с брадва, уби го с 40 удара Въпреки предполагаемата интоксикация с метамфетамин и кокаин в кръвта, съдебният експерт Петер Хофман е стигнал до заключението, че бившият данъчен служител не може да се оправдава с временна невменяемост Съдът постанови окончателно: Доживотен затвор за убиеца от "Соло" ВКС не възобнови делото срещу него
Бомба от ГДБОП: Разбиха престъпна група, ощетила бюджета с милиони Операцията е координирана със Софийската градска прокуратура и включва мащабно претърсване на 6 адреса, свързани с престъпната дейност Асен Василев носи отговорност за финансовата криза в държавата, обяви Деница Сачева Българските граждани вече разбират какво е довело страната до това положение, но добави, че оттук нататък е по-важно да се съсредоточим върху изхода от кризата, подчерта зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ
Ето защо Тръмп иска Гренландия Анализ прави проф. Владимир Чуков Ето защо никога не пие Мога честно да кажа, че никога не съм пил бира през живота си, твърди Тръмп
Тошко Йорданов: Финансовото състояние на държавата е много тежко Той беше категоричен, че ИТН са против увеличаване на данъци Министърът на туризма Мирослав Боршош поднесе своите съболезнования на министъра на културата и туризма в Турция Мехмет Ерсой При трагичния инцидент загинаха 76 души, а над 50 бяха ранени
Бавачката на децата им ги съди Исковете са за неплатени такси, дължат хиляди левове Непал рязко вдига таксата за изкачване на Еверест Не се уточнява за какво ще бъдат използвани допълнителните приходи
Когато детските градини у нас бяха по 3,6 лева на месец Децата закусваха с филийки, намазани с масло и поръсени с шарена сол, разказва учителка от това време Евтин десерт без печене, желатин и яйца, топи се в устата! Много вкусно и бързо Ето какво ви е необходимо