Рецепта за пилешко с кисело зеле и ориз
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
пилешко месо - 6 - 7 парчета (домашно)
кисело зеле - 900 г
лук - 1 средно голяма глава
бял пипер - 1/3 ч.л.
кимион - ½ ч.л.
червен пипер - 1 и ½ ч.л. олио - и масло
ориз - 120 г (1/2 ч.ч.)
сух органичен бульон - 1 ч.л.
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Киселото зеле нарязах на средно дебели ивици. Лука нарязах на дребно. В голям тиган загрях 5 с.л. олио и 1 с.л. масло и запържих лука, като леко го посолих. Когато омекна и доби приятен загар, добавих киселото зеле. Готвих го около 10 минути, след което го поръсих с белия пипер и кимиона, разбърках и оставих на котлона още 5 минути. Оризът измих и отцедих и го добавих към зелето. Разбърках и след 5 минути добавих червения пипер, разбърках и готвих още 2-3 минути.
Дъното на глинения съд намазах с малко олио. Разпределих по-голямата част от сместа от тигана. Отгоре разположих пилешкото и около него сложих останалата част от зелето и ориза. Полях с 2 ч.ч. зеленчуков бульон, който приготвих междувременно (в касерола загрях 2 ч.ч. вода (500 мл.) и добавих лъжичката сух органичен бульон. Варих 1 минути и отстраних от котлона). Покрих глинения съд с капака и сложих в студена фурна, която включих на 200 градуса.
Предварително преместих скарата на най-долното ниво, за да се побере съдът. Когато фурната достига зададената температура, намалих на 170 градуса и готвих около час и половина, като в последния половин час пекох гювеча без капак, като поръсих месото с малко червен пипер, за да добие приятен цвят.
Готовото ястие е без сос. При сервиране поръсих със ситно нарязан магданоз. Пилешкото с кисело зеле и ориз е готово.
Добави Коментар