Турция извади ятагана, вдигна двойно цените за туристите в навечерието на Новата 2023 г.
Южните ни комшии от най-обичания град за кулинарен туризъм сред българите – Истанбул, разочароваха първите нашенци, които тази сутрин потеглиха, за да посрещнат на Босфора Новата 2023 г. За всички, които през изминалите 2 години това беше любима дестинация заради качествената и евтина храна, сравнително достъпните цени на дрехите, баклавата и локума, шокът е огромен. Още в ранни зори на 30 декември на ГКПП – Малко Търново се изви километрична опашка от автомобили, защото турските митничари пропускаха с предимство и някак си с вътрешна уговорка, миришеща на корупция, собствените си фирмени автобуси с туристи, зарязвайки българина, запасил се с достатъчно лири, да чака в студа, за да премине паспортната проверка. Стълпотворението на гишето за установяване на самоличност около 19,30 часа наше време, заплашваше с физически сблъсъци, защото техните гранични власти, за разлика от нашите, не са осигурили отделен коридор за организираните групи туристи.
Пристигайки в Истанбул, освен почти двойно поскъпналите хотели, „сюрпризът” се оказа сериозен и за храната. Ако миналата година по това време сте прекарали три дни с определена сума турски лири, същите пари сега ще едва ще ви стигнат за един ден. Един килограм баклава или локум в уличните непретенциозни магазини вече са между 460 и 550 турски лири, това се равнява средно на 50 лв. Печен лаврак на скара без гарнитура в най-евтината кръчма на Аксарай струва 40 лева, стандартният адана кебап в заведенията за бързо хранене, в които не сервират и алкохол, се движи между 25 – 30 лв. Уличен дюнер върви 20 лева. Малък ром струва 25 лв., малка бира „Ефес” – 10 лв. и чай – 9 лв., при това в кръчмата на не особено реномиран хотел.
Дори и намалените дрехи, каквито у нас не би носила и най-демодираната жена с липса на вкус и възможности, струват поне 200 лв.
Нашенци, които предпочитат Кумкапъ – улицата с рибните ресторанти на Босфора с най-големия купон, току-що бяха изненадани, че собствениците им утре ще работят само ако сте си приготвили 100 евро за куверт. Миналата година същите ресторанти бяха отворили широко вратите си и компания от 4 души са платили по 30 евро на човек – за четири порции лаврак, калмари и поне още 10 вида рибни деликатеси, богато полети с много спиртни напитки и вино.
Лирата от България можете да си купите за 10 стотинки, но в Истанбул хартийките могат да Ви стигнат само ако ги вадите на цели пачки от по 100…