Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Археолог от Несебър разкри как след като морето погълна църква, храм прие мощите на Свети Стефан

Почти всеки светец е имал храм в Месемврия, каза археологът от Несебър д-р Евтелпа Теоклиева-Стойчева
Ключови думи: Евтелпа Стойчева, Евтелпа Теоклиева, църкви Несебър, новата митрополия, Свети Стефан Несебър, потънала църква, история Несебър, Месемврия

Уникална църква в Несебър с великолепни стенописи от 1599 г. носи името на Свети Стефан, но в нея няма нито една негова икона. Храмът, известен още като новата митрополия, е уникален, но в него не се извършват литургии и е забранено да се палят свещи заради уникалните стенописи, а пред бТВ д-р Евтелпа Теоклиева-Стойчева, която се занимава с историята на древния град, разкри как през 1855 г. той си е сменил името, приемайки частица от мощите на светеца. 

В България има две църкви, които работят като музеи. Едната е Боянската, а другата е в Несебър, уточни кореспондентът Десислава Генева.

Днес целият източно-православен свят почита паметта на Свети Стефан, а католическият – с един ден по-рано, изтъкна д-р Стойчева. 

„Онази църква „Свети Стефан“, която е била тук на малкия полуостров, е погълната от морето през 1855 г. Тя се е намирала в най-източния му край и днес от нея са останали само купчина камъни, които напомнят за святото място“, добави тя. 

„Понеже иконата на Свети Стефан заедно с частици от мощите му са пренесени в тази църква, тъй като е бил митрополитския храм на Месемврия, затова се сменя името. Преди това се е наричала „Света Богородица животворящ извор“, разказва археологът.

„Населението на Несебър е било гръцко. Наричали са го дори малкият Константинопол“, поясни пък Генева. 

Според легендата църквите са били 40, а според моите изследвания са повече, каза д-р Стойчева. 

Почти на всеки светец е имало тук храм, добавя тя. 

„Свети Стефан е един от седемте дякони, избрани от първите християни. Неслучайно той се изобразява по иконите млад, облечен в бяло. Великолепните стенописи от 1599 г. напомнят за богатото църковно и архитектурно изкуство на стария град през цялото Средновековие“, каза още Евтелпа Теоклиева-Стойчева.
 

2
Коментара по темата
2.
До 1
27.12.2022 15:16:58
голяма работа националисте
1.
Eвтелпа теоклиева
27.12.2022 12:40:27
Като Скарлет Карабаджакова или Мелани Чобанова
Имена и нрави
  Добави Коментар
78-годишна жена бе пометена от автомобил В Пазарджик Отиде си Димитър Манов, президентът изрази съболезнования на близките на големия хореограф Напусна ни всеотдаен преподавател и творец със забележителна дарба, коментира за него Румен Радев
Шок за Новак Джокович Падна от 293-ия в АТП Радост за пенсионерите в... Кипър
Без венчавки до Йордановден Духовете на мъртвите обикалят през Мръсните дни, изключения се правят за гурбетчии или военни пред мисия Най-обичаната и вкусна яхния, кой не е ял Класическа рецепта, която сме приготвяли десетки пъти и пак ще ги приготвяме - пиле с грах и моркови
Затвориха Босфора, издирват брат и сестра, паднали в морето преди месец Не се съобщава докога ще бъде забранено преминаването на кораби през пролива Сложи си силикон Направих операцията в Турция при един страхотен лекар, при когото се оперират още много българки, разказа Дени от Игри на волята
Пиян тийнейджър удари дъното След доклад на случая в Районната прокуратура - Пловдив, срещу младежа е започнато бързо производство по чл. 325, ал. 1 от Наказателния кодекс Изпратихме най-топлата година, но лошото предстои Климатичните промени са прекрасна салфетка, с която можем да избършем собствените си глупости, коментира проф. Георги Рачев
Той беше любовта на живота й Дългогодишната им връзка, изпълнена с отдаденост, трудности и истинска романтика, е сред най-запомнящите се любовни истории в шоубизнеса Чифликчийските сарми на баба Йова с кисело зеле – не сте яли толкова добри Как да ги приготвите