Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Рецепти за Бъдни вечер и Коледа

Източник: Труд
Ключови думи: бъдни вечер, коледа, флагман, рецепти за празниците, рецепти за коледа, рецепти за бъдни вечер

Бъдни вечер се празнува винаги на 24 декември. Това е последният ден от родилните мъки на Богородица. Затова се отбелязва в тесен семеен кръг, а всичко, което се поднася на трапезата, трябва да е постно. По традиция се меси содена питка с паричка, слагат се мед, чесън и орехи. Постните сарми и чушки също са задължителни, както и ошав и тиквеник. Ястията трябва да са нечетен брой – 7, колкото са дните в седмицата, 9, колкото месеца майката носи рожбата си. Може и да са 12, колкото са месеците в годината. Масата не се раздига до сутринта, защото има вярване, че през нощта мъртвите посещават домовете и трябва да бъдат нагостени.

На Коледа – 25, 26 и 27 декември – празнуваме раждането на Спасителя. Трапезата е една от най-богатите през годината и се украсява с клонки, свещи, вадят се най-хубавите сервизи и прибори. На нея се поставя всичко, което е родила земята – плодове, салати, предястия, основно ястие с месо – пържоли, прасенце, пуйка. Прави се торта, баклава или друг десерт. Питката вече не е постна, а се прави с мая, яйца и кисело мляко. 

Постни сарми със зелев лист

Необходими продукти:
1/2 стрък праз лук
1 ч. ч. ориз
3 с. л. доматен сок
1 ч. л. черен пипер
1 ч. л. джоджен
1 щипка чубрица
1 дафинов лист
1 ч. л. червен пипер
1 каф. ч. олио

Начин на приготвяне:
Задушаваме нарязания на ситно праз в олиото със съвсем малко вода, добавяме ориза, след това червения пипер и доматения сок. Оризът леко набъбва и тогава слагаме подправките. На дъното на тенджера слагаме цели зелеви листа. Навиваме сармите и ги подреждаме в тенджерата. Отгоре ги притискаме с чиния. Сипваме малко зелев сок и вода, слагаме дафиновия лист и варим на тих огън. Същата плънка може да се използва за лозови сарми и чушки. 

Пълнени чушки с боб

Необходими продукти:
15 сухи червени чушки
1 ч. ч. сварен бял боб
1 каф. ч. ориз
1/2 стрък праз
3 с. л. доматен сок
1 с. л. червен пипер
черен пипер, чубрица, джоджен
2 каф. ч. олио
1 каф. ч. вода

Начин на приготвяне:
Чушките се попарват в топла вода, за да омекнат. В 1 ч. ч. олио задушаваме лука, боба и ориза, слагаме червения пипер и доматите. След 5 минути сипваме водата и държим на котлона, докато оризът набъбне. Слагаме подправките и пълним чушките. Нареждаме ги в тава, сипваме отгоре другата чашка олио, малко зелев сок и вода. Печем на по-силна фурна, като ги обръщаме веднъж. 

Содена питка

Необходими продукти:
500 г брашно
300 мл хладка вода
2 с. л. оцет
1 ч. л. сол
1 с. л. захар
1 ч. л. сода бикарбонат
1 пак. бакпулвер
2-3 с. л. растителна мазнина
червен пипер, шарена сол

Начин на приготвяне:
Пресява се брашното, заедно със солта и бакпулвера. В чашка се смесват оцетът, содата и захарта. Разбърква се и се налива водата. Прави се кладенче в брашното, добавя се олиото и по малко от водата, в която са разтворени оцетът, содата и захарта. Замесва се тестото. Меси се около 10 минути, до меко лепкаво тесто. Оставя се да почине и се оформя питка по желание. Пече се в предварително загрята на 200 градуса фурна около 40-50 минути. Изважда се и се залива с тънка струйка растителна мазнина. Поръсва се с шарена сол и червен пипер. Задушава се с кърпа.

Коледарски кебап

Необходими продукти:
1 кг свинско месо
парче свински черен дроб
свински бъбреци
парче сланина
5-6 глави кромид лук или праз
2 с. л. доматен сок
1 ч. л. червен пипер
1 ч. л. чубрица
1 дафинов лист
1 каф. ч. вино
3 с. л. мас
3 с. л. олио
сол, магданоз

Начин на приготвяне:
Месото се нарязва на парченца и заедно с нарязаната сланина се задушават, след което се слагат нарязаните черен дроб, бъбреци и лук. Задушаваме още малко, прибавяме червения пипер и доматите. Оставяме да ври 10 минути, след което слагаме виното и дафиновия лист. Доваряваме на тих огън до готовност, накрая слагаме черния пипер и чубрицата. Сервираме поръсено обилно с магданоз. 

Хит на седмицата

Пълнени свински котлети

Необходими продукти:
6 свински котлета
150 г кашкавал
150 г шунка
1 ч. ч. сварени гъби
60 г масло
сол, черен пипер, кимион, чубрица
За панирането:
3 яйца
1 ч. ч. брашно
1 ч. ч. галета
1,5 ч. ч. олио

Начин на приготвяне:
Всеки котлет се почиства от дългата кост, леко се начуква, посолява се и се поръсва с подправките. Във всеки котлет поставяме от нарязаните на ситно кашкавал, шунка и гъби, както и парченце масло. Завиваме котлета на руло и забождаме с клечка за зъби. Ако котлетите са достатъчно дебели, можем да ги разрежем на две като джоб и така да ги напълним, като пак ги забодем с клечка. Панираме котлетите, като първо овалваме в брашно, после потопяваме в яйце и накрая овалваме в галета. Панирането се повтаря още веднъж. Котлетите се изпържват в олиото от двете страни.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Следващата седмица е повратна точка за 4 от зодиите От 17 до 23 февруари ни очаква период, изпълнен с позитивна енергия и вълнуващи възможности Санторини: Повишена деформация на земната повърхност Сеизмичната последователност в морския район на Анидро, между Санторини и Аморгос, е в относителен спад
Мъжете имат повече мераци към Виктор от "Ергенът", отколкото жените Със старта на новия сезон на "Ергенът" името на Виктор Русинов се оказа едно от най-често споменаваните в родния ефир Пенсията да стане поне 1000 лева За това настояват пенсионери 
Получи 1100 лева сметка за вода В стопанския двор до тях имало авария, която навъртяла рекордната сметка Вегани погнаха нова водеща на бТВ заради тази снимка Заради заклано прасе, мнозина я намразиха 
Има ново гадже, но го крие Това подсказва най-новата песен на певицата – „Сините ти очи“ Тази турска звезда заведе семейството си на скъпа почивка Плащат по 500 долара на вечер на Малдивите, ще останат там поне до март
Риалити звезди станаха родители Неделчо записва подкаст, докато Ния ражда Тази кифла от Ергенът е новата на милионера Гущеров Високата блондинка и милионерският син повече от два часа се забавляваха в заведение на малка уличка, успоредна до булевард Витоша
Спешни мерки след този бой ММС осъди хулиганските прояви Новият сезон на това предаване започна с разтърсваща история Първата мисия за сезона ги отведе в монтанското село Горна Вереница, където един 8-годишен герой и неговият всеотдаен дядо оцеляваха в стара, рушаща се къща