Рецепта за сарми с ориз Басмати
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
зелка - 1 бр.
кайма - 400 гр смес
чубрица - 1 ч.л.
червен пипер - 1 ч.л.
магданоз - 2 стръка
целина
мас - 3 с.л.
домата - 2 бр.
морков - 2 бр. средни
праз - 2 бр.
ориз басмати - 1 и 1/2 ч.ч.
сол - 1 ч.л.
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Праза нарязваме на ситно. Морковите настъргваме на ренде. В тиган си поставяме маста и оставяме да се разтопи. След като е готова, изсипваме праза и морковите и оставяме да се запържват за около минута в сгорещеното олио. Към тях добавяме каймата и ориза, като оставяме да се пържи около 5 -6 минути.
Периодично разбъркваме, докато стане стъклен. Поръсваме с червения пипер и наливаме вряла вода. Предварително сме си обелили и нарязали на кубчета домати и тях добавяме Посоляваме и всичко задушаваме на тих огън, докато оризът Басмати си поеме течността. Най-накрая поръсваме с подправките, а това са чубрицата и ситно нарязаните целина и магданоз. От киселата зелка си оформяме зелеви листа, като във всяко едно слагаме по 1–2 супени лъжици от плънката, след което завиваме сармите.
В тенджера поставяме листа от зелката, върху тях подреждаме сармите. Наливаме равно количество от зелевата чорба и гореща вода, колкото да покрие сармите. Затискаме с чиния и поставяме на котлона. Сарми с ориз Басмати врат до готовност.
Добави Коментар