Ресторантите с персонал от чужбина? Професионалистите избягали по време на COVID пандемията
В момента кризата в бизнеса е по-голяма от тази по време на пандемията. Точно тогава загубихме обучените си кадри и сега ресторантите работят с хора от чужбина, което не е най-доброто. Това каза в „Тази сутрин“ по бТВ съпредседателят на Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов.
Той добави, че в сегашната ситуация, ако не беше се запазил ДДС от 9% за ресторантьорския бранш, са щели да последват фалити.
„Досега имаме три пъти и половина увеличение на разходите. Хората усетиха инфлацията. Тя в някои места достигаше почти до 20%, според официалната статистика, а в малката потребителска кошница тя беше много по-голяма“, обясни Алибегов.
Той добави, че в брашна от началото на годината има 3 вдигания на заплатата.
„При нас проблемът е в липсата на кадри. Сигурно има по-големи предприятия, където се достига до 20% чужди работници. Те минават през фирми, ангажираме ги от различни страни. Това е един тренд, който най-вероятно ще продължи, тъй като нашите обучените кадри си тръгнаха по време на пандемията“, обясни Алибегов.
Той коментира и минималната заплата, която има идея да стане 50% от средната. Според него това ще даде малко спокойствие на хората.
Икономическият експерт в КНСБ Любослав Костов заяви, че не може да се говори за фиксирана минимална заплата по региони.
„Категорично трябва да има национална минимална заплата, ако ще има такава по икономически дейности, но тя трябва да бъде в някакъв коефициент от тази национална минимална. По региони няма как, тъй като България е много малка държава. На места пазарната икономика е поставена под въпрос“, каза той.
Сливенско и Котелско може би?
Хех...
На мен ми се струва, че проблемът ви по-скоро ще са посетителите. На повечето хора им писна от безобразните ви цени за гнусна храна и отвратително отношение!