Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

5 храни, които карат корема ни да се подува (и алтернативите им, с които да ги заменим)

Източник: Една.бг
Ключови думи: корем, подуване, храни

Подуването на корема oбикновено се причинява от газoвe или други проблеми с храносмилателната система. Подуването е често срещано явление. Около 16-30% от хората казват, че редовно го преживяват.

Въпреки че подуването на корема може да е симптом на сериозно медицинско състояние, обикновено се причинява от диетата, разказват Gotvach.bg.

Представяме ви 5 храни, които надуват корема, както и предложения за това какво да ядете вместо тях:

Боб

Бобът съдържа голямо количество протеин и здравословни въглехидрати. Той е много богат на фибри, както и няколко витамини и минерали. Въпреки това повечето бобови растения съдържат олигозахариди, които ферментират от чревните бактериив дебелото черво. Газовете са страничен продукт на този процес.

С какво да го заменим: Някои бобови са по-лесно храносмилаеми. Бобът Пинто и черния боб са много подходящи, особено след накисване. Можете да опитате и зърно, месо или киноа.

Газирани напитки
Газираните напитки са друга често срещана причина за надуването на корема. Те съдържат голямо количество въглероден диоксид. Когато пиете газирано, поглъщате много големи количества от този газ, като част от него остава в храносмилателната система. Това води до неприятно подуване на корема и спазми.

С какво да ги заменим: Обикновенат вода, кафе и чай.

Броколи и други кръстоцветни зеленчуци

Семейството на кръстоцветните зеленчуци включва броколи, карфиол, зеле, брюкселско зеле и други. Всички те са много здравословни и съдържат основни хранителни вещества като фибри, витамин С, витамин К, желязо и калий. Въпреки това, те също съдържат захари, които могат да причинят подуване на корема. Сготвените кръстоцветни зеленчуци са много по-лесно смилаеми.

С какво да ги заменим: спанак, краставици, маруля, сладки картофи и тиквички.

Ябълки

Ябълките са с високо съдържание на фибри, витамин С и антиоксиданти, и имат редица ползи за здравето. Те също са известни с това че причиняват надуване на корема и други храносмилателни проблеми. Виновниците са фруктозата и високото съдържание на фибри. Фруктозата и фибрите могат да ферментират едновременно в дебелото черво, като причиняват газове и подуване.

С какво да ги заменим: банани, боровинки, грейпфрут, мандарини, портокали и ягоди.

Леща

Лещата съдържа големи количества протеин, фибри, здравословни въглехидрати, както и минерали като желязо, мед и манган. Поради високото си съдържание на фибри тя може да предизвика подуване на корема. Това е валидно най-вече при хората, които не са свикнали да приемат фибри в големи количества.

Подобно на боба, лещата също съдържа захари, които могат да допринесат за прекомерното производство на газове и подуване на корема. Накисването на лещата преди консумиране може да я направи много по-лесно смилаема.

С какво да я заменим: Лещата с по-светъл цвят е с много по-ниско съдържание на фибри. Поради това може да намали подуването на корема до минимум.

1
Коментара по темата
1.
Който разбира тука се спирааааа!
11.12.2022 20:29:29
Продавсм боб с 8 вида мелодии. Цена 5,50лв
  Добави Коментар
Защо сексът „по приятелски“ носи усложнения - 10 правила Ако сте „само за единия секс“, трябва да сте убедени, че никоя от двете страни няма да се влюби Ад на кръстовище в София заради пиян моторист Инцидентът е станал на кръстовищата на булевардите "Александър Стамболийски" и "Вардар"
18 знака, че женската ви енергия е блокирана Сравнявате се с мъжете 3 зодии, които ще направят голям скок в кариерата си тази пролет Дали сте сред тях
Няма такъв пухкав кекс с ябълка и моркови, става за нула време С ябълки, моркови и малко лимонада стават ето такива вкусотии - пухкав кекс с ябълка и моркови Клюкарстването било полезно, твърди учен Суийт обяснява, че клюкарстването е дълбоко вкоренено в социалната ни природа и има сложни психологически корени
Мариан Бачев уволни ключов шеф в културата Заповедта е издадена две седмици преди ресорният зам.-министър Тодор Чобанов да коментира пред ситуацията с НИНКН Проф. Рачев: Давайте към планината и морето, там агнешкото е по-вкусно! Във вторник може да има гръмотевични бури, но може да гръмне, може и да не гръмне
Путин смълча света, издаде грандиозния си план Президентът на Руската федерация подчерта, че Русия и Китай имат "големи планове - интересни, амбициозни и грандиозни" Няма да повярвате какво ще прави Ще пише роман
Превъртяха футбола През 2011 г. Бодьо/Глимт удря дъното – изпада във финансов колапс, играе във втора дивизия и функционира с условия, характерни за аматьорския футбол, а днес са на полуфинал в ЕКТ Мозъкът започва да работи с пълна сила между 60 и 80-годишна възраст Върхът на интелектуалната активност на човек е около 70 години, когато мозъкът започне да работи с пълна сила