Вдъхновение от Ориента: най-вкусните турски разядки
Кулинарното изкуство предлага множество деликатеси, които са наслада за небцето и са много търсени от всички ценители на добрия вкус. Сред тях особено място заемат разядките.
В най-общ смисъл това са предястия от всякакъв тип - гъсти сосове, лютеница, пюрирани и пастообразни смеси, хапки, салати, смеси от зеленчуци, ядки, подправки и мазнини. Те често се поднасят като заливки и включват млечни продукти и местни подправки, характерни за съответния регион или държава.
Турските разядки предизвикват интерес у нас, тъй като в нашата кухня са привнесени много турски ястия и вкусовите ни предпочитания са много сходни с тези на турския народ.
Хайдари
Тази лека разядка на основата на цедено мляко и чесън, подходяща за топлите летни дни, е традиционна за турската кухня. Напомня за българския катък, но в турския вариант са включени други подправки като изсушен джоджен, копър, червен пипер и чесън, което придава пикантен вкус на тази лека храна.
Необходимите продукти са:
♦ Цедено кисело мляко - 500 г
♦ Краве сирене - 150 г
♦ Масло - 50 г, което трябва да се разтопи на котлона
♦ Сух джоджен - 2 с.л.
♦ Копър - с.л.
♦ Сол - 1 ч.л.
♦ Червен пипер- 1 ч.л.
♦ Чесън - 3 скилидки
Всички съставки се смесват и разбъркват, а червеният пипер се поръсва накрая. Разядката е вкусна с препечени филийки или тънки питки. Може да се нареже прясна краставица или морков на ленти и да се топи в разядката.
Мухлама
Тази разядка се готви и затова може да се ползва не само като предястие, но и като основно ядене, гарнирана със салата.
В голям тиган се разтопяват 50 г масло. В него се добавят 4 лъжици царевично брашно и се запържва 3-4 минути. Към запърженото брашно се наливат 350 мл вода, 1/3 ч.л. сол и се оставя да ври, докато се сгъсти. Предварително се настъргват 150-200 г кашкавал и той се слага към сгъстената смес, като се обърква, за да се смеси. Кашкавалът трябва да се разтопи и да се получи еднородна смес.
Мухлама може да се консумира както топла, така и студена - и в двата варианта вкусът е уникален. Може да се поръси с канела, както я поднасят в Турция, нашите вкусови рецептори обаче ще оценят по-добре чистия вариант.
Чимен
Чименът е пикантна разядка за вегетарианци. Подходяща е за сандвичи, хапки, с добавени маслини, сирене или в чист вариант като мезе за алкохолни напитки.
Необходимите продукти са:
♦ 3-4 с.л. пюре от домати
♦ 3-4 с.л. пюре от чушки
♦ 12-13 скилидки смачкан чесън
♦ 100 г натрошено сирене
♦ 250 г фино смлени орехи
♦ 4 с.л. зехтин или олио
♦ 1-2 с.л. сминдух
♦ Сол на вкус
Може да добавите и галета по желание, за да стане по-гъста. Смесените продуктите имат консистенция на паста, която се маже на филийка.
Добави Коментар