Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Не яжте студено месо – разяжда червата

Ключови думи: Студено месо, новини, Флагман, Бургас

Когато говорим за правилно хранене, обикновено това се отнася до това дали са полезни продуктите и разнообразието от ястия. В редки случаи се замисляме за температурата на храната и как стомахът реагира на топлото и студеното.

Вярва се, че месото под всякаква форма е полезно и питателно, но не е така. Лекарите са установили, че яденето на студени храни, особено на протеини, може да предизвика развитие на дисбиоза и метаболитни нарушения. Времето на храносмилане на храната в стомаха зависи пряко от температурата ѝ, пише вестник Ретро.

Ако храната е топла, тя е в стомаха за 2-3 часа преди пълното разграждане на големите протеинови молекули в аминокиселини. Е, хладната студената храна преминава през стомаха няколко пъти по-бързо и усвоените протеини, които не се абсорбират от тялото, попадат в тънките черва.

В резултат на това се развива дисбактериоза, метаболизмът се нарушава, възниква благоприятна среда за развитието на гниеща микрофлора. В процеса на разграждане се образуват токсични вещества, които се абсорбират в кръвообращението и причиняват интоксикация на тялото. Марк Матар – доцент по медицина от Джорджтаун (САЩ, САЩ), казва в интервю, че топлата храна е ключът към нормалното функциониране на храносмилателната система. Той припомня, че нашите баби винаги съветват да се хапва топла супа или чай при простуда и грип. Това не е случайно: топлината помага за отпускане на мускулите и успокоява стомаха, както и има благоприятен ефект върху лигавицата.

Температурата на храната трябва да е близка до телесната температура – от 36 до 40 градуса. Твърде студена и прекалено гореща храна трябва да се избягва. Това ще позволи на храносмилателните органи да функционират правилно и да смилат храната правилно. Времето също е важно – сутрин и вечер е по-добре напълно да се откажем от студена храна, защото в този момент метаболизмът се забавя и тялото се нуждае от тласък, за да започне правилно храносмилането, но на обяд можете да си позволите да ядете нещо студено, например сладолед.

1
Коментара по темата
1.
Надничар на витрини
10.11.2022 13:11:17
Народа е на пасти ,месо два пъти в годината
  Добави Коментар
Учител с фурор в "Стани богат" Спечели 10 000 лева Одобрени са ключови промени за туристическия сектор Новите изменения в Закона за чужденците в Република България ще улеснят достъпа до висококвалифицирани и сезонни кадри
Трилър в Румъния: Джорджеску излезе от прокуратурата след дълъг разпит Бившият кандидат за президент на Румъния е обвинен в шест престъпления Слагат таван на цените на тока, ако Еврокомисията ни принуди да либерализираме пазара Председателят на Енергийната комисия Павела Митова разкри, че с министър Жечо Станков е обсъден компенсаторния механизъм за битовите потребители
Голяма офанзива заради Русия? Сочи се, че... "Изби рибата" Гришо се представил за Джон на среща
Когато прочетеш това ще спреш да избираш течния сапун пред твърдия Потребителите все повече предпочитат твърдия сапун пред течния, защото смятат, че първият съдържа повече естествени вещества Популярна лесбо двойка влиза в ново риалити Онлифенсърката Анджела Ташева и половинката й Ивана показват любовта си в нов риалити формат.
Пеевски видя края на кабинета "Желязков", изпрати и съобщение до Иво Прокопиев чрез един от журналистите му Той отправи обвинения и към Джевдет Чакъров, като го нарече "мултимилионер" и твърдеше, че той и синът му притежават състояние от над 500 милиона евро Черно море отнесе Левски за купата Моряците продължиха към полуфиналите
Тя е гордостта на Айтос Новината съобщиха организаторите на националната детска надпревара - ОП "Детски и младежки център" Димитровград Идва мощна магнитна буря в края на февруари Застрашени са хората с високо кръвно налягане и сърдечносъдови заболявания