5 напитки, които подобряват имунитета
Има редица фактори, които влияят на имунитета ни. Начинът ни на хранене е един от тях. Ако се храним предимно с лакомства, колбаси, захарни и тестени изделия, храни, съдържащи трансмазнини, целият организъм страда. От друга страна, следването на здравословен хранителен план и добавянето на някои полезни напитки към него, могат да помогнат да поддържаме силен имунитет. Вижте няколко вкусни напитки за повече здраве.
Кефир
Напитката кефир е отличен източник на пробиотици, както повечето ферментирали храни, но това, което го отличава, е специфичен вид бактерии, наречени Lactobacillus kefiri, за които е доказано, че предпазват тялото от инфекции, смятат западни учени. Поддържането на здрава храносмилателна система е в основата на доброто здраве. Редовната консумация на кефир спомага за разнообразяването на микробиома в червата, което придава тласък на функцията на имунната система. Също така кефирът е богат и на витамин D, който също засилва имунитета.
Доматен сок
Напитките на растителна основа осигуряват много хранителни вещества, които могат да поддържат имунната система здрава, смятат учени. Една чаша истински натурален доматен сок (а не готов от кутия, съдържащ захар, овкусители, сол) е чудесен източник на витамини А, С, които са важни и за здравето и функцията на дихателната система. Доматите съдържат антиоксиданта ликопен, който действа противовъзпалително и може да предпази клетките от увреждане.
Конопено мляко или мляко от кашу
Ядковите млека добиват все по-голяма популярност. Конопеното мляко, а също и това, приготвено от кашу или други ядки е богато на протеини, омега-3 мастни киселини, цинк, които са важни за имунитета. Хубавото е, че можем да закупим готови такива млека. Важното е разбира се да нямат добавени подсладители, захари, които увеличават възпаленията в имунната система. Можем да си приготвим у дома ядково мляко
Чай с лимон и джинджифил
Тези два вкуса винаги се допълват много добре. Лимоновият сок е с много високо съдържание на витамин С, укрепващ имунитета, а пресният корен от джинджифил е богат на антиоксиданти, които се борят с възпалението в тялото. Освен това джинджифилът е особено ефективен в борбата с респираторни заболявания, показват изследвания. Настържете корен от него, сварете го за няколко минути, сипете в чаша и добавете пресен лимонов сок. Лимон и джинджифил са чудесна добавка и към фрешовете.
Фреш от цитрусови плодове
Цитрусовите плодове, като портокал и грейпфрут, обикновено се свързват с високото съдържание на витамин С – антиоксидант, който подпомага поддържането на имунната система чрез образуване на антитела. Важно е обаче сокът да си го приготвяме ние, а не да купуваме готови фрешове от магазина. Чудесна добавка към цитрусовия фреш са куркумата и джинджифилът.
Източник: Az-jenata.bg
Добави Коментар