Любимите ястия на Кичка Бодурова
Кичка Бодурова признава, че не е от най-примерните домакини и причината не е липсата на желание, а фактът, че не ѝ се е налагало да се върти около печката. Преди да роди дъщеря си Кристи, тя почти не се застоявала у дома, пътувала непрекъснато, хранела се навън и съвсем не умеела да готви. После обаче преоткрила любовта си към кулинарията и в момента е факир в кухнята. Естрадната звезда приготвя български и средиземноморски ястия в дома си в САЩ, тъй като съпругът ѝ е грък и не може без морски дарове, пише вестник Ретро.
Домашен ръжен хляб
ПРОДУКТИ:150 мл кисело мляко, 150 мл вода, 4 с. л. сусамово олио, 1 к. л. захар, 1 и 1/2 к. л. сол, 1 и 1/2 ч. ч. ръжено брашно, 3 ч. ч. бадемово или друго безглутеново брашно, 1 и 1/2 к. л. мая, 2 с. л. ленено семе, 1с. л. белено слънчогледово семе, кимион и маково семе за поръсване.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Смесват се продуктите, без семената, и се оставя да втаса на топло. След това се слагат семената и се меси. Пече се в загрята умерена фурна около половин час и после за завива за малко с кърпа. Ако имате машина за хляб, можете да го направите и в нея.
Телешко с грах
ПРОДУКТИ: 300 г смляно месо от телешка плешка, 300 г замразен грах, 3 скилидки чесън, 1 глава лук, 200 мл телешки бульон, 30 г краве масло, 4 стръка магданоз, 4 стръка мента, 2 с. л. зехтин, 1 с. л. доматен концентрат, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Лукът и чесънът се наситняват и се запържват в зехтина. Добавя се каймата и се пържи, като се бърка непрекъснато, докато се карамелизира и се образуват трохи. Прибавя се доматеният концентрат, разбърква се и се налива бульонът. След 5-10 минути се сипва грахът, съдът се похлупва и се оставя на огъня още 4-5 минути. Накрая се прибавят маслото, наситнените магданоз и мента. Овкусява се със сол и черен пипер. Разбърква се и се сервира.
Скариди в сос
ПРОДУКТИ: 1 кг скариди (размер 16/20), 200 мл бяло вино, 100 мл бренди, 50 мл зехтин, 1 малка глава лук, 1 скилидка чесън, 1 морков, 2 ч. л. доматен концентрат, сол и пипер на вкус, 4 стръка магданоз, 2 стръка мащерка, 1-2 дафинови листа.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Скаридите се почистват, като с помощта на клечка за зъби се пробива тялото до главата и внимателно се изтегля т. нар. „вена“. Лукът и морковът се обелват и се наситняват. Запържват се в зехтина на умерен огън. Добавят се скаридите и щом съвсем леко се позапържат, се фламбира с брендито. Прибавят се виното, доматеният концентрат и завързаните мащерка, магданоз и дафинови листа. Готви се няколко минути, докато скаридите порозовеят от всички страни, около 3-5 минути. Съдът се дърпа от котлона. Подправките се отстраняват, а ястието се поръсва с накълцан чесън, сол, черен пипер.
Свинско със зелен фасул
ПРОДУКТИ: 800 г свински гърди (или ребра), 600 г замразен зелен фасул, 1 глава червен лук, 200 г моркови, 4 скилидки чесън, 2 с. л. балсамов оцет, 2 с. л. зехтин, 1/2 връзка магданоз, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Гърдите се запичат на скара или тефлонов тиган по 3-4 минути от всяка страна, след това се прехвърлят в тавичка и отново се запичат за около 10 минути в предварително сгорещена до 200 градуса фурна. Зеленият фасул се бланшира около 3-4 минути в подсолена вода. Морковите се настъргват на едро ренде, червеният лук се реже на шайби, а чесънът се накълцва. Всички зеленчуци се сместват в купа и се овкусяват със сол, оцета и зехтина. След като се изпекат, свинските гърди се режат на парчета и се поставят върху зеления фасул.