Дори най-качествените кренвирши обаче се произвеждат от фино смилане на всички остатъци при производството на месо и на практика оползотворяват отпадъците, които не могат да се вложат в нищо друго.
Дори по стандарт водното съдържание в тях е много високо, над 50%, а се влагат и добавки, които задържат вода, така че това изкуствено увеличава теглото им.
При цените на кренвиршите на едро няма много голяма разлика от това дали са от пилешко, говеждо, или свинско месо, което означава, че сегашното вдигане на цените им идва най-вече от повишените енергийни разходи при производството, а не заради суровината.
Пилешкото месо може да се намери в някои райони на страната на доста по-ниска цена от кренвиршите, например в София и в Пловдив. Най-скъпо струва цяло замразено пиле в Шумен и Силистра, където на едро е 7 лв., а в магазините – по 12 лв.
Кайма смес от 50% свинско и 50% телешко струва по-скъпо от пилешкото, на места цената на едро стига и дори прехвърля 9 лв. за килограм. Още по-скъпи са трайните колбаси, чиято цена по тържищата е средно над 11 лв., като това обхваща и всички видове луканки. Дори тяхната цена обаче вече е съизмерима с тази на кренвиршите.