Рецепта за крем супа от тиква с прошуто и пармезан
Необходими продукти:
тиква - 750 г (обелена и почистена)
лук шалот - 190 г
чесън - 3 скилидки
зехтин - 40 мл + за поръсване
прясно мляко - 100 мл
вода - около 750 мл
пармезан - 6 с.л. на прах
прошуто - 4 тънки слайса
бял пипер - 1/2 ч.л.
индийско орехче - 1/2 ч.л.
тиквено семе - за поръсване
сол - на вкус
Начин на приготвяне:
Първо, си обелете и накълцайте лука Шалот и чесъна. Запържете ги за 3-4 минути в зехтина, след което добавете тиквата на малки парченца. За да се сготви по-бързо, може и да я настържете. Сложете щипка сол и задушете за 10 минути при периодично разбъркване. Ако прецените, че е нужно, сложете още малко зехтин.
След като тиквата е поомекнала (ако сте я настъргали, ще забележите как обемът ѝ е спаднал почти наполовина), налейте водата, още малко сол и подправките. Гответе под капак 20 минути на умерен огън.
Отстранете от огъня, налейте млякото и сложете 2 пълни лъжици пармезан на прах. Пасирайте до съвършена гладкост и при нужда си разредете супата с още мляко или сметана. Запечете тиквеното семе за много кратко на сух тиган (няма как да не сложим нещо хрупкаво към една кадифено кремообразна супичка).
Разсипете на порции, поръсете с малко зехтин, тиквеното семе и по лъжица пармезан на прах. Към всяка порция добавете прошуто на тънки лентички, навити като рози. Сервирайте тази кремсупа от тиква топла,
Добави Коментар