3 вкусни рецепти за сезона на ябълките
Въпреки че ябълките могат да се купуват през цялата година, пиковият сезон е през есента и дори началото на зимата. Именно през този период британците приготвят любимите си десерти с ароматни плодове. Тъй като са универсални, тези ястия са абсолютно непретенциозни в приготвянето. Предлагаме ви няколко рецепти за най-популярните ябълкови сладкиши във Великобритания.
Тарт Татен
Необходими съставки:
масло - 50 грама
пудра захар - 50 грама
ябълки - 5 големи
готово бутер тесто - един кръгъл блат
Начин на приготвяне:
Дъното на формата първо се намазва с размекнатото масло, върху маслото се разпределя пудрата захар. Обелете ябълките и разрежете всяка на две. Изрежете сърцевината. След това наредете половинките ябълки около периметъра на формата, оставете място за едната половина в средата. Поставете бутер тестото върху ябълките, като огънете краищата му между половинките на плодовете.
За да приготвите тарта, първо сложете формата на котлона, за да заври карамелът. Важно е да не прекалявате. Карамелът трябва да е златист на цвят. След това изпратете формата във фурната, която трябва да бъде предварително загрята до 170 градуса по Целзий. Печете десерта около час. Охладете малко готовата торта. След това я обърнете върху решетка. Може да поръсите с канела.
Веган пикантен ябълков пай
Необходими съставки:
бадемово брашно - 200 грама
брашно от елда - три супени лъжици
растително мляко - 250 милилитра
кленов сироп - 125 милилитра
разтопено кокосово масло - 125 милилитра
бакпулвер - една чаена лъжичка
сода за хляб - половин чаена лъжичка
ванилия – 1 прах
розова хималайска сол - една щипка
За пълнеж:
мека кафява захар - две супени лъжици
смляна канела - две супени лъжици
ябълки - 4 големи (обелете ги, отстранете сърцевината и нарежете на тънки пръстени).
За украса:
крем (по желание)
Ще ви трябва и форма за печене с диаметър двадесет сантиметра и лист пергамент.
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 180 градуса по Целзий. Ако имате метална форма, покрийте я с пергамент. Ако формата е силиконова, тогава пергаментът не е необходим.
Поставете всички горепосочени съставки в купата на кухненски робот и разбийте до гладкост. Изсипете полученото тесто в подготвената форма.
За да приготвите топинга, смесете захарта и канелата в малка купа. Поръсете половината от сместа равномерно върху тестото. Отгоре подредете резените ябълка, така че да покрият изцяло тестото. Поръсете ябълките с останалата смес от захар и канела.
Сложете формата във фурната за около четиридесет и пет минути. Когато фурната е изключена, оставете сладкиша вътре за още петнадесет минути. След това извадете тортата и я поставете върху решетка. Когато десертът се охлади, го сложете в чиния за сервиране. По желание можете да украсите тортата с ванилов крем.
Ябълков меренг
Необходими продукти:
За меренга:
яйчен белтък - 140 грама
захар - 260 грама
царевично брашно - една чаена лъжичка
бял винен оцет - 10 милилитра
За крем извара:
захар - 100 грама
сок от лайм - 120 милилитра
яйца - 3 средни
масло - 50 грама
сирене маскарпоне - 100 грама
За ябълково пюре:
сок от лайм - изцеден от три лайма
захар - 30 грама
тапиока - една супена лъжица
вода - 100 милилитра
ябълки - две големи (нарязани на кубчета)
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната до 90 градуса по Целзий. Разбийте белтъците на висока скорост, като постепенно добавяте захарта една супена лъжица наведнъж. Когато масата се сгъсти, без да спирате да биете, добавете нишесте и оцет. Прехвърлете масата в торбичка за сладкиши, поставете големи куполи върху лист за печене и поставете във фурната за един час.
Сега пригответе крема от извара. В отделна купа смесете яйцата, захарта и сока от лайм. Разбийте до гладкост. След това поставете купата върху тенджера с вряща вода и като разбърквате, гответе сместа, докато се сгъсти.
Когато свалите съда от котлона, като разбивате леко, добавете охладеното масло. Оставете изварената маса да се охлади. Разбъркайте охладената смес със сиренето маскарпоне и оставете настрана.
Сега пригответе сиропа. За да направите това, поставете сока от лайм, захарта, тапиоката и водата в отделен съд. Оставете да заври на много слаб огън и гответе, докато масата се сгъсти и придобие консистенцията на сироп.
Добавете ябълкови резени в тигана със сироп, разбъркайте, оставете да заври, отстранете от огъня и оставете да изстине.
Сега сглобете десерта. Поставете един меренг в чиния, напълнете го с крем от извара, а отстрани сложете малко ябълково пюре. Сервирайте на порции.
Лора Костова, главен редактор на happy-woman.bg
Добави Коментар