Домашен солен карамел
Продукти:
1 чаша бяла захар
5 супени лъжици масло, нарязано
½ чаша течна сметана
1 супена лъжица разбита сметана
1 щипка сол
Приготвяне:
Поставете захарта в тенджера с дебело дъно. Загрейте на средна към висока температура. Разбърквайте постоянно, докато захарта се разтопи. Продължете да бъркате за около 10 минути, докато захарта започне да се сгъстява.
Спрете да бъркате и изчакайте малко захарта да започне да пуши леко и да потъмни цвета си или между 4 и 8 минути в зависимост от силата на котлона. Свалете от огъня и изчакайте 30-40 секунди. След това изсипете маслото в нея, разбъркайте много добре, докато се разтопи.
Бавно налейте половин чаша сметана. Ще се образуват балончета. Не спирайте да разбърквате. Излейте останалата сметана и лъжицата разбита сметана. Разбъркайте до получаване на гладък и пухкав сос. Накрая поръсете със солта и оставете да изстине напълно преди сервиране.