Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

8 храни, които държат мозъка във форма

Ключови думи: боровинки, новини, флагман, бургас

Мозъкът е най-сложният и мощен орган в цялото тяло. Добрата храна се явява като гориво за него и е добре хората в напреднала възраст задължително да наблягат на определени хранителни продукти, за да държат паметта и мозъка си в кондиция. Сьомгата отдавна има славата на здравословна храна, но какво прави тази риба толкова ценна за здравето на мозъка?

Той е съставен предимно от мазнини – около 60% от него. Една от най-важните мазнини, които мозъкът използва като градивен елемент за здрави мозъчни клетки, е омега-3. Именно на тях е изключително богата този вид риба.

Боровинките са начело в списъка като един от най-полезните плодове за здравето и ефективността на мозъка. Те имат най-високото съдържание на антиоксиданти, особено антоцианини, от всеки друг плод, което помага за предпазване на мозъка от стрес и насърчава здравословното стареене. Добре е поне веднъж седмично да се консумира и куркума. Установено е, че куркуминът в нея има противовъзпалителни, антиоксидантни, антивирусни, антибактериални, противогъбични и противоракови свойства.

Куркуминът увеличава производството и наличността на два важни невротрансмитера - серотонин и допамин, свързани с щастието, мотивацията и удоволствието. Броколите също зареждат с важни хранителни вещества – витамин К и фолат.

Витамин К играе жизненоважна роля в защитата на мозъчните клетки. Фолатът играе решаваща роля в детоксификацията и намаляването на възпалението в мозъка. Орехите са един от най-добрите избори на ядки за здравето на мозъка. Те съдържат най-високите количества от важните омега-3 DHA. DHA, както казахме по-горе, е критичен градивен елемент за здравето на мозъка. Орехите също съдържат големи количества антиоксиданти, фолат, магнезий, калий и фосфор, които помагат за понижаване на възпалението.

Шоколадът повишава нивата на ендорфин – хормона на щастието, и увеличава притока на кръв към мозъка, което може да спомогне за подобряване на паметта, вниманието, фокуса и времето за реакция. Тъмният шоколад съдържа високи нива на магнезий, който помага за отпускане и успокояване.

Костният бульон е богат на колаген (важен за костите), минерали, желатин, пролин и глицин, които оказват отлично влияние на организма.

Много хора го приемат като природен мултивитамин, а заради съдържанието на над 19 лесни за усвояване аминокиселини и хранителни вещества, помага за укрепване на имунната система, за доброто храносмилане и за здравето на мозъка. Кафето пък съдържа голямо количество антиоксиданти, наречени полифеноли, които са важни за намаляване на възпалението в мозъка и за поддържане на енергията.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Бившият ми каза, че съм проститутка, а аз не съм, твърди тя Той не е наркоман, но обича да си пийва, каза Светлана  Роден шофьор получи 34 електронни фиша Дължи над 4 бона
Джакпотът се изстреля в космоса, печалбата ще направи някого много богат За неделния тираж е 10,6 млн.лева Ще се борят за оставане в "Един за друг" Джулия и Христо са последни в моментното класиране
Грозна драма в живота му Това го съсипа  Празник е Православието почита паметта на Преподобни Бенедикт
Самолет се запали в САЩ За щастие няма жертви Има много важно поверие за днес Не влизайте в кавги и конфликти
На седмото небе е Синът му постигна нещо забележително Добра прогноза за времето Слънчево през по-голямата част от деня
Какво е състоянието на Коко Тайсъна Продължава да е критично Ужас за Киев след курската авантюра! Руската армия тръгва на поход към Суми Повечето от украинските бойци, участвали в сраженията край Суджа, са избити или пленени, а Путин заяви, че те трябва да бъдат третирани като терористи