Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Суперхрана: Как тиквата ни спасява от вируси и бактерии

Ключови думи: тиква, ползи, флагман

През есента хората са склонни към по-меланхолично настроение, депресия и леки неразположения. Оказва се обаче, че един от най-полезните дарове на есента - тиквата, може да има положителен ефект върху здравето ни.

Проучванията са доказали, че тиквата има значителни лечебни свойства поради наличието на уникални естествени хранителни вещества. Съдържа няколко фитокомпонента, принадлежащи към категориите алкалоиди, флавоноиди, както и палмитинова, олеинова и линолова киселина. Също така различни важни лечебни свойства, включително антидиабетни, антиоксидантни, антиканцерогенни, противовъзпалителни свойства.
Както се вижда от ярко оранжевия ѝ цвят, тиквата съдържа бета-каротин, който се превръща във витамин А. Изследванията показват, че витамин А играе важна роля за подсилване на имунната функция, като ви помага да се предпазите от инфекции, вируси. Витамин С помага за по-бързото излекуване от настинка, насърчава имунната активност чрез повишаване на активността на имунните клетки и увеличаване на белите кръвни клетки.

Освен това тиквата може да помогне за намаляване на риска от метаболитен синдром.
Японско проучване от 2015 г. установи, че диети с високо съдържание на каротеноиди - пигментите, открити в плодовете и зеленчуците, които им придават оранжев, жълт и зелен цвят - могат да помогнат за предотвратяване на метаболитен синдром.

Експертите отбелязват, че тиквата е полезна и за предотвратяване на развитието на рак. Въпреки че няма отделни „суперхрани“, които могат да предотвратят рака, има доказателства, че здравословната диета може да намали риска от развитието му. В допълнение към това антиоксидантните свойства на каротеноидите, витамините А и Е, открити в тиквата, могат да предпазват от някои видове рак, като рак на гърдата.

Източник: Рамблер

1
Коментара по темата
1.
Ох
04.10.2022 15:17:15
Кой....Бойко ли лекувал? Хаха
  Добави Коментар
Шокиращо: Твърдят, че първата съпруга на Димо Алексиев го зарязала заради... Алексиев има тежки проблеми с алкохола и... дрогата? Предизвикан е на бой Любовната драма за Беба може да влезе в клетката за ММА, ако зависи от Велин...
"Взриви" телевизията Димо Алексиев произнесе присъда в Игрите, деликатна подробност е, че в момента той е зад решетките Вярно ли е, че хората във връзки всъщност са по-щастливи от необвързаните? Ето какво казват експертите
„За“ и „против“ прошката след изневяра Да останеш във връзка с някого, който е изневерил, понякога може да бъде нараняващо 4-те зодии, които ще намерят нова любов Вижте кои са те 
За бургазлии това е перфектното предястие - калмари с чуден чеснов сос Това е тайната рецепта на хората от морето  Президентският вот в Румъния: На първи тур води критик на НАТО, социолозите му даваха едва 5% Калин Джорджеску получи 22 на сто подкрепа 
7 нездравословни храни, които да избягвате Инстантни спагети са едни от тях Българските гори са едно от местата с най-голямо биоразнообразие в Европа
„Жени като Дебора Михайлова“: Урсула фон дер Лайен спомена българката на Деня срещу насилието над жени (ВИДЕО) Една на всеки три жени става жертва на насилие в някакъв момент от живота си Близо 5% от българите са пристрастени към спиртните напитки За 2024 г. страната ни се нарежда на осмо място по консумация