Грешките, които допускаме, когато ядем овесени ядки
В търсене на бърза и лесна закуска, която да е засищаща и здравословна, много хора се обръщат към овесените ядки. Това ястие решава много проблеми, включително ни спестява времето, прекарано в готвене. Най-лесният и бърз начин да се насладите на овесена каша сутрин е да я накиснете в мляко или кисело мляко за една нощ - лесно, просто и спестява много време сутрин. Но такава овесена каша е много лесна за разваляне.
Правилно приготвената овесена каша
Важно е да сте сигурни, че сте избрали вида зърнена култура, която ще подобри ястието, а не ще го развали.
Обикновено в магазина ще намерите три основни вида овесени ядки: пълнозърнести, инстантни и зърнени. За случайния наблюдател всички те може да изглеждат еднакви, но в зависимост от това какво приготвяте, правилният вид овесени ядки има голяма разлика. Например, ако го накиснете за една нощ, тогава е по-добре да използвате само люспи, тъй като други видове не са подходящи за тази цел.
Добавяне на твърде много (или твърде малко) течност
След като сте избрали овесените ядки, трябва да ги разбъркате в течността. За съжаление, често срещана грешка, която хората често допускат, е свързана със съотношението овесени ядки към течност. Ядките трябва да се накиснат за една нощ както за вкус, така и за да се отървете от суровата текстура, която може да причини стомашно разстройство.
Въпросът тук не е толкова коя течност избирате, а количеството, което добавяте. За да получите плътна консистенция, не прекалено лигава или течна, стремете се към съотношение едно към едно.
Добавяне на всички съставки наведнъж
Овесените ядки, които оставяте за една нощ, могат да бъдат гарнирани с различни гарнитури, включително плодове, ядки и подсладители. Въпреки това е по-добре да не изпускате всички съставки наведнъж. Вечерта добавете сироп или сладко, за да не е безвкусна овесената каша, а на сутринта - ядки и плодове.
Люспите не се накисват достатъчно дълго
Оставете достатъчно време овесените ядки да се смесят с избраната от вас течност преди консумация. Ако готвите овесена каша през нощта, тогава трябва да минат поне 12 часа, но ако изберете инстантен овес - само 5 минути.
Забравяте да разбърквате всичко преди ядене
По-специално това се отнася за люспите, които са накиснати за една нощ. Не забравяйте, че те остават несмесени няколко часа, така че вкусът ще бъде неравномерен. За да се насладите на здравословна закуска, трябва да я разбъркате старателно. Това помага да се получи равномерно разпределение на вкуса и съставките. Освен това овесените ядки могат да абсорбират по-добре течността, в която са престояли няколко часа, при допълнително разбъркване.
Използване на грешен контейнер
Когато става въпрос за готвене на любимото ви ястие, инструментите, използвани за свършване на работата, са също толкова важни, колкото и съставките. Трябва да се уверите, че използвате правилния съд за приготвяне на овесени ядки. Ако закусвате в движение, потърсете контейнери, които се доставят със сигурен и херметичен капак. Обърнете внимание на моделите с удължено гърло - това ще улесни смесването. Избягвайте пластмаси с лошо качество и лошо оцветена керамика.
Забравяте да добавите сол
Овесените ядки обикновено се свързват с нещо сладко, а не солено, но не забравяйте да добавите сол към зърнените си храни. Тя има тенденция да подсилва други вкусове и добавена в малки количества няма да превърне сладката овесена каша в солена.
Не използвате допълнителни съставки
Накиснати за една нощ овесени ядки са по своята същност универсални и техните вариации зависят много както от течността, в която се изсипват, така и от добавките за вкус. Много хора използват само мляко или кисело мляко и малко топинг. Към тази овесена каша могат да се добавят резенчета банан за повече вкус и сладост. Ако има ябълки, те могат да се настържат в смес от овесени ядки и течност, преди да се остави всичко за една нощ. Този здравословен трик ще ви позволи да включите повече плодове в диетата си.
Не добавяте семена от чиа
Друга страхотна съставка, която да добавите към овесената каша, са семената от чиа, като просто ги смесите със зърнени храни и мляко преди охлаждане. Те са богати на протеини, фибри (както неразтворими, така и разтворими) и омега-3 мастни киселини.
Семената от чиа абсорбират течността, в която са добавени като овес. Те могат да абсорбират до 10 пъти теглото си във вода. Тази тяхна способност ще ви помогне да се чувствате сити по-дълго.
Друго предимство на включването на семена от чиа е, че те нямат почти никакъв вкус. Това им позволява да се използват във всички рецепти с овесени ядки, тъй като ще се съчетаят добре с всякакви други съставки.
Лора Костова, главен редактор на happy-woman.bg
Добави Коментар