Лекар разкри кога сладкото от малини може да навреди на организма
Диетологът Маргарита Королева посочи вредата, която конфитюрът от малини може да причини на тялото.
Според лекаря честото използване на този десерт вреди не само на зъбите, но и на стомашно-чревния тракт.
Диетологът подчерта, че дори ако сладкото от малини подобрява състоянието при ТОРС ( тежкият остър респираторен синдром), то може да повлияе неблагоприятно на храносмилателния тракт.
„Сладкото от малини може да влоши състоянието на чревния микробиом, където ще започнат да се проявяват в по-голяма степен кандида факторите. Тоест ще се увеличи броят на бактериите под формата на гъбички, които много обичат сладкото. Патогенната флора ще се увеличи, което няма да е от полза за здравето и имунитета“, посочва Королева.
Експертът съветва да се ядат малини през сезона, но без захар. Това ще донесе много повече ползи от конфитюра:
„Когато консумираме малини през сезона, получаваме не само витамините от плода, но и растителни фибри, които подпомагат работата на червата, позволяват на човек да се предпази от ненужни проблеми. Малините са много полезни като самостоятелен продукт", казва още Королева.