13 причини да хапваме манго през цялата година
Вкусният плод манго няма нужда от представяне, защото обичаме да го хапваме в различни здравословни закуси, десерти, смутита или просто така. Сочно и сладко, консумацията му не само носи удоволствие за сетивата ни, но и редица ползи за здравето.
Вижте 13 причини да го консумирате през цялата година.
1. Подобрява кожата. Мангото е от онези плодове, които спомагат за това кожата ни да е по-блестяща и свежа.
2. Забавя процесите на стареене. Фини линии и бръчки, петна по кожата, вял тен... Храната е ключов фактор за това как стареем. Затова е важно и да я избираме мъдро, а мангото определено е добър избор.
3. Подобрява метаболизма, благодарение на хранителните вещества, на които е богато.
4. Мангото е богато на фолиева киселина и консумацията му също така се свързва с поддържането на добро фертилно здраве.
5. Намалява риска от рак. Пулпата на плода манго съдържа каротеноиди, аскорбинова киселина, терпеноиди и полифеноли. Според изследвания, тези вещества биха могли да намалят риска от развитието на рак. Противораковите свойства на мангото се приписват и на мангиферин - съединение, което се среща предимно в плодовете.
6. За здраво сърце. Включването на манго в ежедневното меню се смята, че може да помогне за намаляване на телесните мазнини и контрол на кръвната захар. Мангото съдържа множество минерали и фитохимикали, за които е установено, че имат положителен ефект върху телесните мазнини и глюкоза. Също така вкусният плод е богат източник на бета-каротин,който помага в борбата със свободните радикали, които причиняват сърдечни заболявания.
7. Помага в контрола на лошия холестерол като повишава стойностите на добрия.
8. Подобряване на храносмилането. Мангото е много богато на фибри, които го правят полезен плод за храносмилателната система и особено, ако страдате от запек.
9. Мангото е полезно за бременните, тъй като е много богато на желязо и витамини А, С и В6. За витамин А е известно, че помага в борбата с инфекциите и предотвратява проблеми със зрението при новородени.
10. За здрави очи. Витамин А и бета-каротинът в мангото помагат за подобряване на здравето на очите, сочат западни изследвания. Витамин А е от съществено значение за оптималното функциониране на ретината.
11. Полезно е за здравето на мозъка. Консумацията на манго ни осигурява желязо и витамин В6, което го прави и чудесна храна за мозъка. Желязото подпомага нормалното функциониране на мозъка, а витамин В6 подпомага неговото когнитивно развитие.
12. За по-здрави бъбреци. Мангото е богато на витамин B6, а според американско проучване този витамин може да намали образуването на камъни в бъбреци. Също така плодът съдържа и калий, за който също е известно, че намалява риска от камъни в бъбреците.
13. Укрепва здравето на костите, благодарение на витамини А и С. Според западно изследване витамин А е важен за растежа на костите, докато витамин С подпомага образуването на колаген, който играе роля в изграждането на костите и съединителната тъкан. Също така се смята, че съединенията в мангото намаляват възпаленията свързани с артрита.
източник: az-jenata.bg