Рецепта за домашен шоколадов сладолед
Необходими продукти:
прясно мляко - 500 мл + 100 мл
кристална захар - 200 г
краве масло - 50 г
жълтък - 3 бр.
нишесте - 1/2 с.л.
натурално какао - 1 с.л.
млечен шоколад - 100 г
нектарина - 1 бр.
маслени бисквити - 8 бр.
топинг - по желание горски плодове
Начин на приготвяне:
1. В тенджера на котлон поставете 500 мл прясно мляко. 2. Прибавете към млякото и краве маслото. 3. Изчакайте сместа да заври и след това оставете котлона на ниска степен. 4. В купа разбийте жълтъците с миксер до побеляване. 5. Прибавете нишестето, натуралното какао и захарта на кристали и накрая добавете и другата част от прясното мляко около 100 мл. 6 Разбийте с миксер. 7. Получената смес прибавете към врящото прясно мляко, като непрекъснато разбърквайте. 8. Веднага след като млякото започне да кипва, махнете сместа от котлона. 9. Поставете тенджерата в съд със студена вода, а шоколадът счупете на малки парчета и поставете в сместа, като периодично разбърквайте, докато се разтопи шоколадът и сместа стане еднородна. 10. Оставете да изстине напълно. 11. Изсипете сместа в кутия за сладолед или друга подходяща с капак и я поставете във фризера за едно денонощие. 12. В купички за сладолед на дъното натрошете две маслени бисквити. 13. Върху тях с лъжица загребете от шоколадовия сладолед. 14. Украсете по желание.
Добави Коментар