Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Никога не забравяйте да накиснете суровите бадеми! Ето защо...

Източник: Една.бг
Ключови думи: бадеми, накиснати бадеми, как да ядем бадемите, бадеми ползи

Богати, хрупкави и красиви - бадемите не са само богати на витамини и хранителни вещества, но и носят истинска радост и удоволствие при готвене.

Бадемите са богати на хранителни вещества като витамин Е, диетични фибри, омега-3 мастни киселини и протеини. Някои казват, че могат да се считат за следващата голяма суперхрана заради невероятния си хранителен профил.

Имат високо съдържание на белтъчини, така че те да ви заредят за дълго с манган, който помага за укрепването на костите и регулирането на кръвната захар. Изключително полезни са за хора с проблеми с кръвното налягане. Подпомагат и за функцията на мускулите и нервите.

Избирането между накиснатите бадеми и суровите бадеми не е просто въпрос на вкус. Те са въпрос на избор на по-здравословен вариант. 

Как се накисват правилно бадеми

Накисването е първата част, преди поникването на семената, когато са засадени в почвата. Докато се накисват, всички необходими хранителни вещества за покълването на младите растения се мобилизират в лесно достъпна форма. Това е причината за накисването на бадеми и други ядки.

Накисването на бадемите не само спомага храносмилането, но и значително подобрява вкуса им, освен това променя структурата на ядката и улеснява дъвченето.

Тъй като бадемовото масло абсорбира вода, то става по-меко. Това е от особена полза за малки деца и възрастни, които трябва да избягват трудните за дъвчене храни.

Ядките имат ензимни инхибатори, които им пречат да поникнат в сухи условия. Също така съдържат фитинова киселина, която може да ги направи много трудни за смилане от тялото ни. Веднъж напоени, те започват да израстват, което отключва техните хранителни вещества и това ги прави много по-лесни за смилане.

По-меките бадеми са и по-лесно смилаеми, което увеличава количеството хранителни вещества, които тялото ви може да абсорбира от ядката. Ако използвате бадеми в рецепти като торти, хляб и кифли, омекотяването на ядката улеснява разбиването на парченца или натрошаване, ако е необходимо.

Потопете шепа бадеми в половин чаша вода. Покрийте ги и им позволете да се накиснат за 8 часа. Изцедете водата, отделете обелката и съхранявайте ядките в хладилника в пластмасов контейнер. Така бадемите ще бъдат свежи около седмица (при правилно съхранение).

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
От Кремъл с тежки думи Дмитрий Медведев говори за войната Българин с фурор на СП Нов златен медал за...
От ЦСКА изригнаха "Цяла България стана свидетел на пореден акт на насилие срещу футболист на ЦСКА", гласи позиция на клуба Уволниха дисциплинарно полицая, стрелял по студенти в Плевен Казусът стана широко известен
"Той е единственият правилен избор за..." Хасан Исаев подкрепи Гриша Ганчев Правят ново звено в "Гранична полиция" заради мигрантския натиск Още една нова дирекция пък ще отговаря за престъпността и контрабандата през държавната граница
Фатална катастрофа в страната, почина млад мъж Загиналият пътувал в лека кола заедно с 25-годишна жена и бебе Появи се нов вирус с 50% смъртност Сред симптомите са необяснимо кървене и повръщане
Колко пенсионери работят заради безпаричие Над 340 хил. Ако ще пътувате за Великобритания, не забравяйте новите правила Влизат в сила от 1 април
Чудна вечеря за 30 минути, а цялата е само 500 калории Тази вкусотия ще ви накара ушите да си изядете, че и за още да питате Името определя съдбата ни! Ето кои са най-тежките характери Учени твърдят, че хората с еднакви имена имат сходна съдба