Едно авокадо на ден понижава холестерола
Авокадото често се включва като препоръка в здравословни диети. Учените също са установили редица ползи от консумацията му. В това число, ново проучване, което установява, че яденето на едно авокадо на ден не води до увеличаване на теглото, а същевременно може да допринесе за понижаване на "лошия" холестерол. Изследването е публикувано в списанието на Американската сърдечна асоциация.
Намаляването на т.нар. "лош" холестерол е важно, защото той може да бъде предпоставка за сърдечно-съдови заболявания. Освен това е известно, че авокадото съдържа фибри, също витамините C и K, както и много други полезни вещества.
Учените изследват ползите за здравето от яденето на едно авокадо на ден в продължение на шест месеца. Целта е била да се проследи дали консумацията му помага да се намали обиколката на талията и мазнините на това място. Наблюдават се също други показатели, като нивата на холестерол, телесното тегло, индекса на телесната маса и отражението, което дава върху качеството на живот.
Участниците в изследването са били разделени на две групи, които включвали по около 500 човека. Показателите им са отчитани и следени през определен период от време. Като цяло не се наблюдават съществени разлики в двете групи, освен по отношение на холестерола. Отчита се, че когато в дневното меню присъства авокадо, не се наблюдава повишаване на телесното тегло.
Учените обръщат внимание, че присъствието само на една здравословна храна в дневното меню не е достатъчно, за да се подобри съществено здравето на човека. Ако са нужни по-съществени ползи за здравето, желателно е да се изготви и следва определена диета, която включва повече хранителни продукти. Все пак, ако имате нужда да коригирате нивата на холестерола си, яденето по едно авокадо на ден е добра възможност да го направите.
Източник: труд
Вкусното авокадо е голямо и с грапава кожа. Може да има и на други места, но аз в Бургас го намирам само в Лидл. Има и гладки големи, но аз лично не ги харесвам. Дребосъците не стават за нищо. Ако не ти трябва в момента, най-добре е да го купиш когато е съвсем твърдо, но дори и да ти трябва в момента, съвсем меките са си за хвърляне. Такива са обикновено само малките. Аз го обичам студено и го държа в хладилника. Там обаче ще узрее идеално след около седмица. Ако искам да го ползвам по-рано, вадя го от хладилника за ден-два, за да узрее оптимално и само го охлаждам преди ядене. Дано да съм помогнала и ти да се радваш на чудесното авокадо.