Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Грешки, които допускаме при пържене на яйца

Ключови думи: пържене на яйца, грешки, рецепта

Пържените яйца са прекрасен и лесен начин да си приготвите нещо вкусно, полезно, а и много бързо. Изглежда, че няма какво да се обърка, защото е толкова просто. Но всъщност съвсем не е така. При пърженето на яйца могат да се появят някои грешки, които да развалят вкуса и текстурата им, което пък прави преживяването от яденето им не толкова приятно.

Съществува ли такова нещо като неправилно пържене на яйца? Да, съществува. За да направите най-вкусните и топящи се в устата яйца, не трябва да допускате някои често срещани грешки. Ето ги и тях.

Използвате грешен тиган

Една от най-честите грешки при пържене на яйца е използването на погрешния тиган за тази цел. Не всеки тиган е подходящ за пържене на яйца. Той трябва да е с незалепваща повърхност, с дебело дъно и да не е изкривен.

Не използвате олио

Друга често срещана грешка е избягването на олиото или на използването на каквато и да е мазнина. Ако се опитвате да готвите здравословно, не избягвайте изцяло мазнината. Просто контролирайте количеството и вида ѝ, които използвате. Ако не пържите яйцата в мазнина, те ще станат сухи, няма да са пухкави и вероятността да загорят отдолу е много по-голяма. Освен това няма да се сготвят така добре и равномерно, както трябва.

Слагате яйцата в студен тиган

Много е важно да изчакате температурата на тигана да се повиши достатъчно преди да сложите яйцата в него. Ако ги пуснете в студен тиган, вкусът им ще се влоши, а и ще поемат цялата мазнина в тигана, като това ще направи консумацията им крайно неприятна. Вместо това винаги изчаквайте тиганът и мазнината да се загреят достатъчно, след което добавяте яйцата в него.

Пържите на много високи температури

Прекалено високата температура крие риск от прегаряне на яйцата от долната страна. Това ще им попречи да се сготвят отвътре и отгоре. Най-добре е пърженето на яйцата да става на среден огън, за да имат време да се сготвят от всички страни.

Използвате стари яйца

Старите яйца не само нямат подобаващи вкусови качества, но могат и да са опасни за здравето. Винаги се уверявайте, че яйцата ви са пресни, преди да ги сготвите.

Разбивате яйцата направо в тигана

Избягвайте да счупвате яйцата направо в тигана или да ги разбивате в него, защото така рискувате да попаднат черупки и други мръсотии от самата черупка. За предпочитане е да счупите яйцата предварително в купа без значение дали ще ги бъркате или ще ги пържите „на очи“.

Използвате студени яйца

Една от може би най-често срещаните грешки е пърженето на студени яйца от хладилника. Най-добре е яйцата да се пържат, когато са на стайна температура. Така стават пухкави, готвят се по-бавно и равномерно и не прегарят отвън.

източник: az-jenata.bg

1
Коментара по темата
1.
шеф Токев
06.08.2022 08:36:59
Много точно сте описали това сложно но, много вкусно ястие. Сега ви каня да си сипете едно питие и да не забравите след това да се качите да шофирате. JДенят е прекрасен.
  Добави Коментар
Тръмп шокира света с идеите си за Газа. Какво предвиждат те? САЩ да поемат контрола над ивицата Газа, палестинците да бъдат преселени в Египет и Йордания, а Саудитска Арабия да помага - такъв план начерта Тръмп В ДГ „Слънце“-Слънчев бряг децата учат и се забавляват, преобразени като приказни герои В успешното изпълнение на проявата се включиха и родителите с изработването на маски за децата
Изкуствен интелект разкри мрачното бъдеще, което ни чака до 2100 г., милиони ще умрат от... Планетата ни ще бъде съсипана от наводнения, мръсен въздух и екстремно време, твърдят учени Била по-богата от гаджето си и нямала проблем да го издържам Близки до двойката признават, че Светломиров не може да се похвали със стабилни доходи, камо ли дебел портфейл
Нумеролог посочи къде имате най-голяма сила и власт според датата ви на раждане Нумерологът Надежда Смирнова споделя тайни за местата на енергия въз основа на датата ви на раждане Водещи български онколози преглеждат айтозлии ежемесечно и напълно безплатно Целта на прегледите е да се открият заболявания в ранен етап, да се предотвратят последващи усложнения и да се повиши осведомеността сред населението
Любимите соленки на щерките "2 и 200" - стават бързо, а още по-експресно изчезват от масата Чудно за следобедна закуска Грешки при приготвянето на месо, които го правят жилаво, твърдо и безвкусно И ето как да ги избегнете
Оттегля ли се от България веригата бeнзинocтaнции Gаzрrоm Cpъбcĸaтa пeтpoлнa и гaзoвa гpyпa NІЅ обмисля закриване на бизнеса у нас и в Румъния заради "пpeдизвиĸaтeлcтвa на пазара" Както спестяваме и управляваме днес, така ще живеем утре Интервю на Мария Кузманова с Ангел Терзиев, изпълнителен директор на „ПОД ДаллБогг: Живот и Здраве“
Това ще се случи с тялото ни, ако спим върху смачкани чаршафи Спазвайте едно правило за по-добър и качествен сън Маги Халваджиян най-накрая го заведе на Малдивите Малко преди новия сезон на Капките Рачков и семейство Халваджиян разпускат на топло