Внимавайте, когато си купувате сладолед
В сезона на летните почивки засилват контрола в ресторантите и ол инклузив хотелите по морето.
През следващите месеци инспекторите от Агенцията по храните ще следят безопасни ли са продуктите, които ни предлагат в курортите. Традиционно проверки ще има и на производителите и търговците на сладолед. Преди контролните органи да тръгнат на инспекции, екип на НОВА влезе в ролята на таен клиент, за да провери как се съхранява и продава сладоледът, който се предлага на открито.
Избрани са няколко произволни обекта за продажба на сладолед в центъра на София. Резултатът от експеримента - в нито един от 5-те обекта лъжичките за сладолед не са индивидуално опаковани, а в два от тях – приборът за загребване е само един – за всички видове вкусове.
Според експертът по биология на храните Сергей Иванов, въпреки ниските температури, при които се съхранява, сладоледът бързо може да се превърне в опасна храна.
Затова когато купуваме насипен сладолед трябва да внимаваме дали лъжичките за консумация са отделно опаковани и дали всеки вид сладолед има отделна лъжица за загребване. Още по-рисково е, ако сладоледът се продава на открито.
Тези сергии обикновено са на улици, където минават много хора и се вдига прах.
Pavilioni. ....razni I mnogo.....?
Neka e 2022. ....v Nay ..grad na Bg! !!