От управители до общи работници: Глад за кадри по морето, привличаме персонал от Турция
Туристическият сезон по Черноморието вече започна, но с невиждан глад за кадри. Сайтовете и фейсбук групите за набиране на персонал буквално врят от обяви. Търсят се от управители до общи работници както в хотелите и ресторантите, така и във всички обекти, занимаващи се с туризъм.
Флагман.бг потърси мнението на хотелиери, за да разбере защо дългогодишният проблем вместо да се реши, се задълбочава и всеки следващ сезон положението става по-трагично.
Според Венелин Ташев основният проблем за липсата на качествен персонал е ол инклузивът, която услуга се предлага в 90 % от хотелите в най-големия ни курорт Слънчев.
„И качествените кадри, и качествените туристи си заминаха заради ол инклузива. Отидоха там, където да работят с пари, където има бакшиши. Докато държавата не регулира системата ол инклузив, докато всяка паланка го предлага, батакът ще продължава. Тази услуга трябва да остане само в хотели, които предлагат истински и качествен ол инклузив на добри и цени и с елитен персонал“, казва Венелин Ташев.
Всяка година в българското Черноморие идват хора от трети страни, за да работят в туристическия бранш, сред тях са Молдова и Украйна. Това лято впечатление прави, че към тези страни се е присъединила и Турция - страна с много по-дълъг сезон и разработен туризъм, предпочитано място от руснаци, англичани, както и българи. Цели екипи от южната ни съседка обаче вече са назначени по хотелите в курортите.
Венелин Ташев смята, че това се дължи на ниската стойност на турската лира и възнагражденията. Тук те получавали много по-високи заплати.
Според зам.-председателя на Българската хотелиерска и ресторантска асоциация (БХРА) Веселин Налбантов друга причина за това турците да предпочитат да работят у нас е, че в страната им има излишък на кадри.
„Да не забравим, че населението на Турция надхвърля 83 млн. души. Там демографска криза няма, а има хора, които не могат да си намерят работа“, каза Налбантов.
Както той, така и Венелин Ташев смятат, че условията, които предлага браншът на работниците, са доста добри. През последните години те са се подобрили много. Предлагат се високи запати във всеки един сектор, работното време е 8 часа, осигуряват се квартири, храна, транспорт – всичко, което е необходимо, но качествен персонал няма.
„В края на 50-те и през 60-те години България беше еталон за туризъм, тогава се направиха много неща. Гърция и Турция капиталистически държави се учиха от социалистическа България, но и надграждаха. В момента контролът в образованието е занижен. Освен всичко имаме и демографска криза. Всеки втори пък е тръгнал да прави IT кариера, държавата от своя страна неглижира проблемите с кадрите. Не мога да се съглася, че хората които се обучават на туризъм в нашите гимназии и висши заведения, могат да бягат както си искат, без да има наредби или нормативна уредба, която да ги накара да работят в държавата, която им е дала образованието“, каза Налбантов.
Той е категоричен, че не може да има ръст в туризма, когато той се прави от неграмотни кадри, което някой ден ще съсипе всичко постигнато до момента.
„Аз лично само с кадри се занимавам, търся хора, обучавам ги, вече помощник-готвачи ги правя готвачи. Такава ще бъде продукцията, всичко правим на самотек. Този и онзи министър не могат да измислят как да реши проблемите, събрани с години, те си слагат партийните назначения, за да си прибират парите“, заяви още хотелиерът.
И проблемът не е само по Черноморието, а и по зимните курорти, както и по градовете. Няма откъде да се вземат млади кадри и проблемът трябва да се изкорени на правителствено ниво, трябва да се бият камбаните сега, защото браншът умира, смята Налбантов.
При него най-ниската заплата е над 1000 лева с всичко осигурено. Работното време на камериерка е от 8 до 17, но нито една служителка не спазвала работното време и си тръгвали по-рано.
„За да се оправи нашият туризъм, като и цяло и държавата, е необходимо военно положение. По друг начин няма да станат нещата“, заяви още той.
Какви са другите проблеми на туристическия бранш, има ли решения и какви са те – очаквайте по-късно интервю със зам.-председателя на БХРА Веселин Налбантов.
Алчни собственици ни залъгваха със стотинки,години наред,докато не емигрираме.
Честито,,!
За сравнение, там работя доста за, 4 месеца по 25-26 дни месечно, 16 часа на ден, осигуровки на пълната заплата, безплатна квартира, медицинска застраховка и тн и тн малки неща, но от изключителна важност за мен. В България почти навсякъде условията са еднакви, 12+- часа на ден смяна, по-възможност без почивни дни, защото "няма кадри". Парите се въртят между 80-150 лв/ден според опита. Обикновено те осигуряват на минимална при 40ч/седмично, като осигуровките ти ги удържат от заплатата естествено. Допълнително здравно, медицински застраховки и тн и дума не може да стане. Ако случайно претърпиш инцидент трябва да си платиш всичко от джоба + оставаш без работа, защото в момента, в който спреш да изкарваш пари за "шефа" ставаш безполезен.
Смея да твърдя, че си върша работата на доста добро ниво, съвестно и като цяло си обичам професията, но за 10 години в българското ресторантьорство, досега никога не са ми увеличавали заплатата, заради старание, добри резултати и тн. Максималното, което човек може да получи като израз на благодарност е едно "браво" и от време на време шише посредствено уиски покрай Коледа.
Със сезонната работа по нашето черноморие нещата са още по-зле. Търсят се млади хора/студенти, които искат да си изкарат някакви пари през лятото, за което ги адмирирам. Такива кадри няма как да имат опит, на повечето от тях това им е първа работа и точно това целят гнидите собственици на бизнес. Лъжат децата по всички възможни начини, ощетяват ги с пари и тн, а най-масовото явление е просто да ги отрежат последната заплата, но на тях не им пука, че пречупват желанието им да се трудят. През следващия сезон, ще се появят нови младежи, които те ще могат да прекарат с по една заплатка...
Докато тарикатите "бизнесмени" се опитват да ловят маймуни с трици и убиват желанието на младите да работят и да се развиват, положението ще става все по-зле, колкото и платени статии като тази да пускат. Няма срамна или недостойна професия, има човешки ту*мори/шефове, които те карат да мразиш това, което обичаш да правиш.
Хотелчета,мотелчета,заводчета,банкови сметчици-всичко в хазната!
Изравняване на заплати,пенсии и всички социални плащания към равнището на ЕС,за да не ходим да "блъскаме"навън и да си спим в собствените легла и къщи!
Казарма,безплатни детски лагери и извънучилищни ,занимания!
Адекватни,можещи,знаещи,грамотни,интелигентни,хора които ръцете им не са в Г*ЗА.отдавна не работят за български "бизнесменчета"
Ще става и по-зле,не очаквайте хора от чужбина да ви изкарват от л*йняните бани и от кочината,за 2-3 години МАКСИМУМ,ще ви научат,че нито ви се плаща,нито сте адекватни шефчета,нито имате адекватни мениджъри и управители,нито сте готини хора,нито предлагате условия,нито уважение
Е ми няма как да стане,работете с хора дето не могат да си напишат и името и един ориз с пиле не могат да приготвят 4 часа и се кефете
Когато с3реш,с3реш,с3реш,е хубаво да си оставиш прозорче,защото в един момент л*йната които си изтропал ти стигат до гушата и ти остава само да се издавиш в тях
Така е и така ще бъде,в държава с ориенталски манталитет
Хахахахахахахаха
Едва ли някой ви вярва
Налбантов-Видовден май дойде - а?
После олинклузивът виновен.
не им вярвайте , пазарете се за заплати, под 2000 лв с 20-22 работни дни на месеца даже не се появявайте на интервю и ЗАДЪЛЖИТЕЛНО безплатна квартира за лятото,
първи ви въпрос трябва да е Колко е заплатата и колко е работното време , и осигуряване на безплатна квартира
от турция няма кой да дойде , те си имат курорти с много по класни туристи с дебели бакшиши, руснаците тая година ще са в турция и ще раздават яко бакшиши!!!
Смях. Хотелиерите са на плачевно ниво.
TARSIM BALACI OT TURCIQ
Абе Гунчо,ти все едно си дал 5000лв.
Айде направи такива заплатите, пък после да видим дали ще реве за кадри.
Вечеряш по 500 лв за двама, а на работниците даваш по 1100 лв на месец.
Палячо.