Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Девет двойки храни, които не бива да съхранявате заедно

Ключови думи: храни, флагман, не съхранявайте тези храни заедно

Въпреки че някои продукти вървят много добре заедно в кухнята, те не могат да съществуват съвместно, когато става въпрос за съхранение. Някои храни отделят етилен - газ, който предизвиква преждевременно узряване, докато други са чувствителни на него. Bright Side обяснява кои плодове и зеленчуци са добри приятели и кои трябва да стоят далеч един от друг, пише Профит.

Ябълки и моркови

Ябълките произвеждат много етилен, поради което трябва да внимавате, когато ги съхранявате с други храни. Например не ги слагайте до моркови. В противен случай морковите ще придобият горчив вкус само след две седмици.

Краставици и домати

Краставиците са силно чувствителни към етилен. По-добре е да не ги съхранявате с домати, въпреки че са идеална двойка в салата. Краставиците ще започнат да пожълтяват по-рано, отколкото трябва. По-добре е да ги съхранявате в хладилника, а доматите на плота.

Лук и картофи

Лукът абсорбира влагата бързо, но трябва да остане сух, а картофите отделят твърде много влага, така че не могат да съществуват заедно. С времето картофите пускат кълнове, а лукът - зелени издънки.

Банани и авокадо

Ако авокадото ви е презряло, дръжте го далеч от бананите. Ако обаче искате да узрее по-бързо, тогава спокойно можете да го поставите в хартиен плик и да го съхранявате до банани.

Праскови и банани

Зрелите праскови трябва да стоят далеч от бананите, тъй като етиленът, отделен от тях, ще ги накара да презреят.
Патладжани и пъпеши

Пъпешите могат да накарат патладжаните да се развалят по-бързо. Затова се уверете, че не ги съхранявате заедно. Ако искате да съхранявате патладжаните в хладилника, по-добре е да ги държите далеч от всякакви плодове.

Грозде и манго

Гроздето е много „крехко и деликатно“, когато става въпрос за съхранението му. То не понася други плодове или зеленчуци наблизо. Мангото отделя твърде много етиленов газ и процесът на узряване и гниене се случва по-бързо. Освен това, силно миришещите зеленчуци са ужасни спътници на гроздето, тъй като последното лесно абсорбира миризмите.

Боровинки и ягоди

Боровинките изпускат етилен, а ягодите не. Ако ги съхранявате заедно, ягодите може да узреят и да се развалят по-бързо. Но пък може да съхранявате неузрели ягоди с боровинки.

Нектарини и зеле

Нектарините произвеждат много етилен, така че ако ги съхранявате заедно, зелето бързо ще се развали. По-добре е да съхранявате зелето в найлонов плик в хладилника до 2 седмици, докато нектарините могат да се съхраняват в купи или найлонови торбички.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Ще дърпа ушите на охраната си? Куриозна случка с Дуа Липа Скандалът с него продължава Коцето е обект на критики 
Сянката на коронавируса изплува в "Стани богат" Леко стряскащ въпрос предвид ситуацията в България ЛГБТ ще си веят знамената само в ЕС? Тръмп с нов ритник в задника на Европа Най-известната треньорка в Русия във възторг от 47-мия президент на САЩ заради решението му да бие шута на трансджендърите от спорта
Отиде на гости и веднага извади... Аръков е ексцентричен човек Махат тирето От ЦСКА с любопитно обръщение
Те не могат да пият Алкохол Земетресение в съседна страна Трус люшна румънци
Отиде си твърде млад Леджър остава легенда на киното Коментира визията на Мелания Тръмп Илиана Раева със суперлативи
Професор го "уби" Тим Коулсън с тежки думи за Неси ЕС се превърна в генератор на свръхбюрокрация и регулации за бизнеса АОБР представи приоритетите си за 2025 година