9 полезни храни за дълголетие
Храната заема много важна част в нашия живот. От нея до голяма степен зависи какво ще бъде здравословното ни състояние. А колкото по-добро е то, толкова по-голяма е вероятността да удължим продължителността на живота си.
Вредните хранителни навици и нездравословният начин на живот скъсяват средната продължителност на живота. Редовната консумация на преработени, консервирани, готови и полуготови храни, продукти с добавена захар са само част от вредните и опасни за здравето храни, които увреждат здравето и могат да са причина за преждевременна смърт поради възникнали сериозни заболявания, затлъстяване, хронични възпаления, дегенеративни изменения в клетките и тъканите.
Но за щастие има и храни, които имат тъкмо обратния ефект. Те са изключително полезни, съдържат ценни хранителни вещества, витамини, минерали, полезни и здравословни протеини, мазнини, фибри и антиоксиданти, които имат потенциала да допринесат в удължаването на живота.
Кои са тези храни?
Цветни плодове и зеленчуци
Не само боровинките са плод, допринасящ за удължаването на живота. Колкото по-разнообразни по цвят, форма и текстура плодове и зеленчуци консумирате всеки ден, толкова повече зареждате тялото си с ценни вещества.
Билки и подправки
Не трябва да се подценява силата на билките и подправките. Многообразието им осигурява широк спектър от изключително ценни хранителни елементи и активни вещества, които стимулират мозъка, подобряват функциите на нервната, сърдечносъдовата, отделителната, имунната система. В билките и подправките се срещат мощни антиоксидантни активни вещества, които потискат възпаленията и поддържат здравето.
Ферментирали храни
Ферментиралите храни съдържат естествени пробиотични бактерии, които подхранват микробиома в червата. Това намалява риска от хронични заболявания, деменция, разстройства на настроението, дори повлиява положително депресията. Добрите бактерии подхранват чревните бактерии, а когато те са в добро състояние, имунната система също функционира оптимално.
Тъмен шоколад
Черният шоколад е с най-високо съдържание на антиоксиданти и флавоноиди. Те се борят с оксидативния стрес и подобряват настроението, стимулират мозъчните клетки, като поддържат тяхната функция, пише az-jenata.bg
Орехи
Орехите са едни от най-богатите на омега-3 ядки. Освен тях те съдържат полезни протеини, мазнини, фибри, което ги прави перфектната междинна закуска за здраве и дълголетие.
Целина
Целината е много подценяван зеленчук. Но тя е изключително ценна и полезна. Съдържа много фибри и вода, което е важно за доброто състояние на чревните бактерии и имунитета. Фибрите поддържат кръвната захар и холестерола. Освен това целината има антибактериални и антивирусни свойства. Това я прави храна за дълголетие.
Къдраво зеле
Къдравото зеле е прекрасна храна за дълголетие. То е богато на фибри, калий, желязо и калций. В него се съдържат ценни фибри, както и антиоксидантите витамин Е и С. Къдравото зеле се свързва с понижен риск от хронични възпалителни заболявания, сърдечносъдови заболявания, диабет и някои видове рак.
Семена чиа
Възпалението в клетките и тъканите е един от най-големите фактори за отключване на хронични заболявания, потенциално скъсяващи продължителността на живота и намаляващи качеството му. Семената от чиа имат мощни противовъзпалителни свойства, благодарение на омега-3 мастните киселини в състава си. Те имат свойството да поддържат баланса в кръвното налягане, кръвната захар, холестерола и имат антимикробен и имуностимулиращ ефект.
Боровинки
Боровинките са много полезен плод, защото са изключително богати на антиоксиданти, бедни на захари и калории, и същевременно фантастичен източник на витамини и минерали. В тях се съдържат и много фибри, които вкупом с останалите им елементи се борят с оксидативния стрес в клетките, потискат възпаленията, поддържат баланса в кръвната захар и холестерола, и забавят стареенето.