Как да сварите яйцата за Великден, без да се счупят
Искате ли здрави, добре сварени яйца, които да боядисате на Великден? Едва ли има някой, който ще отговори с "Не". За съжаление, въпреки старанието ни, от купените 30 яйца, след сваряване, често здрави остават едва половината.
Целостта на черупката зависи най-вече от начина на отглеждане на кокошките и храната, която им е давана. Калцият в черупката определя неговата здравина не само при голямото великденско чукане, но и доста преди това - при варенето.
Затова внимателно избирайте яйцата, четете етикета и избирайте само проверени източници.
Ето и няколко хитрости, с които да си гарантирате по-малко пукнати черупки във врящата тенджера.
1. Темпериране
Яйцата трябва да са на стайна температура. Извадете ги от хладилника, поне час преди да ги сварите.
2. С кърпа
На дъното на съда, сложете мека кърпа. Направете гънки, така че да разделят яйцата едно от друго и да не се удрят, докато се варят.
3. В торба
Сложете яйцата в платнена торба и внимателни ги потопете във водата. Оставете ги така около час. След това започнете варенето, в началото на ниска температура, след това увеличете.
4. Във фурната
Не ги варете - а печете. Използвайте форма за мъфини, като във всяко гнездо сложете по едно яйце, след това печете във фурната.
5. В чорапогащи
Поставете яйцата в чорап или чорапогащник, усучете края и навържете с конец. Ако искате едновременно да ги декорирате, може да поставите стръкче трева, листенце или цвете между яйцето и чорапа, а във водата да добавите природно багрило - люспи лук, цвекло или боровинки.
6. Сол - да; оцет - не
Добавете поне 1 с. л. сол във водата, в която варите яйцата. Не слагайте оцет. Той прави черупките по крехки.
7. Нечетен брой
Някои хора варят само нечетен брой яйца, за да са сигурни, че няма да има много жертви при варенето.
8. Варете ги в уред за бавно готвене
Слоукукърите напоследък често се използват, заради времето, което пестят. Оказва се че те са добро решене и ако искате да сварите повече яйца, които да не се счупят.