Рецепта за испанска яхния с чоризо и бял фасул
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
боб - 350 г сух бял фасул
олио - 3 - 4 с.л.
чоризо - 100 г обелен и нарязан на полумесеци
лук - 1 глава, нарязана на ситно
моркови - 1 бр. нарязан на ситно
чесън - 2 скилидки, накълци на ситно
чушки - 1 червена чушка, изчистена и нарязана
червен пипер - 1 ч.л.
пушен зеленчуков бульон - 1 кубче
домати - 400 г консерва
магданоз - 2 - 3 с.л. сух (може и пресен)
пикантна сол
лют червен пипер - на вкус
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Белия фасул се измива и се слага да заври. Аз лично изхвърлям първата и втората вода. Варя го до готовност с вода, колкото да го покрие. Може и да се накисне от предната вечер. Може да се използва и бял фасул от консерва.
В широк тиган с капак, запържвам чоризото, докато започне хубаво да отпуска мазнина. Добавям лука и морковите. През това време си приготвям чесъна и чушката. Добавям и тях за няколко минути и покривам с капака да омекнат.
Може да се сложи по малко и от водата, в която е врял фасула, както и кубчето бульон. След това засилвам котлона и махам капака, за да може чоризото и другите съставки да останат на мазнина. Запържвам червения и лютия пипер, като внимавам да не прегарят.
Слагам фасула и доматите, подправям с пикантина и сол. Водата, в която е врял фасула, може и да не се слага всичката, за да не стане като боб чорба, а да е бобена яхния. Оставяме да поври около 10 минути на тих огън. След като изключим котлона, подправяме с магданоза.
Да ви е сладко с Испанска яхния с чоризо и бял фасул!
Добави Коментар