Ресторантите в Бургас: Пет ковид вълни по-късно…
Ако решите да вечеряте в центъра на Бургас – забравете. Мисията е невъзможна, защото трите кризи, които се вплетоха една след друга – ковид, икономическата и тази със скъпия ток, затвориха голяма част от ресторантите в морския град.
Центърът на града е призрачен още след 19 часа, тук-там свети по някоя лампа, обикалят само гладни гларуси, котки и неколцината несретници, които са с редовно присъствие на ларгото. Известните питейни заведения, посрещали преди време десетки клиенти всяка вечер, са пуснали кепенци и много от тях може и да не отворят никога.
Скъпият ток напът да затрие една легенда на Бургас – кафе „Калина“
„За съжаление времето на пълните заведения май приключи. Последните две години нанесоха непоправими щети за целия ресторантьорски бранш“, каза пред Флагман.бг един от собствениците на хитово бургаско заведение.
Нашата проверка сред оборотните ресторанти показа, че през последните месеци са оцелели само тези, които работят с храна за вкъщи и големите имена в кулинарията. Загубили са не само клиентите си, а и служителите. Заради несигурността, персоналът, който подготвят от години, се е ориентирал към други работни сфери.
Кризата затвори част от знаковите ресторанти на Бургас “Киш“, „Рафи“, "Розе", "При Шопа", заведението в къщата на СДС са само част от тях. Дори предпочитаният от множество държавни служители ресторант "Етно‘", който предлагаше страхотно обедно меню, вече не работи. „Вероник“ пък е намалил работното си време и ако искате да хапнете нещо вкусно, ще може да го направите едва след 16:30 часа.
Бургаски ресторантьори пред фалит заради космическия ток за декември
Собствениците на заведения не могат да се ангажират с отговор кога ще отворят отново и дали ще успеят изобщо.
Така, изборът, който имат бургазлии, вървейки по главната улица, е почти нищожен - предимно дюнер, пица на парче или полуфабрикат от топлата витрина на „Fresко“.
„Убийствено високите сметки за ток ни довършиха. Преди това бяха сертификатите, ограничения капацитет, принудителните затваряния. Отнесохме цялата сметка за всички кризи“, жалват се ресторантьорите. В последните две години затворените заведения в центъра на Бургас са над 15. Всички до един се продават или отдават под наем, но интерес към тях липсва.
Веднъж Вальо, който държеше Нептуна, ме помоли да му закарам едни стоки направо в ресторанта и аз му викам - "Не знам къде се намира". Той се засмя и вика - "Не ти и трябва"! Бил някъде от Булаир надолу към плажа, ми каза, ама аз като и на плаж не ходя, как да знам? :)
Шматки и надупени кьорфишеци с 2гр. мозък
Диария би бил най-малкият проблем! Там повече няма да стъпя! Веднъж бях поканена на празник и още веднъж рискувах защото беше удобно на друг човек. И двата пъти не мигнах от киселини и повръщане цяла нощ! Не знам какво по дяволите слагат в храната... може би МСГ... Докато я ядеш е вкусна, дори не се усеща старо олио или нещо друго неприятно, но последиците са трагични!
Жалко за ресторантьорите, жалко за персонала дето с години са създавали.
Когато икономиката ни живне ще отворят пак, ако не успеят те други ще го направят ..
В бизнеса е така - на никой не му пука за теб и пазарът определя посоката. И това е колкото грубо , толкова и нормално
Щом статията събира 30 коментара от раз,значи ваксата е налучкана.
Желая и успех и да е здрава.
Висш пилотаж!
Язе мойта женка там я превзех окончателно, докат бяхме гаджори!!......боб с кокали на свещи и мляко с ориз за десерт......с канела!!!
. .....и вече беше моя!!!
Ех спомени,спомени....!!!
Като имам запек,ходя в Хепи.
Като искам да се нахраня,на Флората. Да,понякога чакам ред,така е, но всичко там е точно. И храна,и сервиране и обстановка.
Хора, ако отидете на стола, питайте за тоалетната!?!?? :) Най-големи инвестиции там са направили! :))) Нещо страшно е! :)