Рецепта за шоколадов тарт с нежен крем
Продукти:
300 г маслени бисквити, сухи и трошливи
¾ чаша масло
1 супена лъжица пудра захар
1 чаша шоколад, натрошен на парчета
1 чаша течна сметана, сладкарска
1 чаена лъжица ванилов екстракт
1/8 чаена лъжица сол
Приготвяне:
Загрейте фурната на 180 градуса. В купа натрошете бисквитите на ситни трохи. Към тях добавете пудра захарта и разбъркайте с лъжица. Разтопете маслото и залейте бисквитите. Разбъркайте до получаване на гладка лепкава смес. Прехвърлете сместа в намазнена форма за тарт. Притиснете добре основата така, че да се разпредели по дъното и стените на формата. Добре е формата да е с падащо дъно за по-лесно изваждане.
Печете основата в загрята фурна за 10 минути или до леко златисто. Извадете и оставете да изстине напълно. Ще отнеме около 45 минути.
За да направите ганаша, сложете натрошения шоколад и сметаната в купа на водна баня. Важно е купата да не докосва врящата вода. Разбърквайте постоянно, докато шоколадът се разтопи и сместа стане напълно хомогенна. Отнема около 5 минути с постоянно разбъркване. Свалете от огъня. Добавете останалото масло малко по малко. Добре е да е предварително нарязано. Разбърквайте. Добавете ванилията и солта. Разбърквайте, докато се получи гладка смес. Оставете да изстине до стайна температура за 30 минути. Залейте основата на тарта с ганаша. Охладете в хладилник за минимум 6 часа преди сервиране. По желание декорирайте с пресни плодове.